Růst české ekonomiky v příštím roce zpomalí, očekává Raiffeisenbank

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Raiffeisenbank očekává v příštím roce zpomalení růstu ekonomiky v Česku a i v dalších zemích střední a východní Evropy. V České republice by měl hrubý domácí produkt stoupnout o méně než tři procenta, letos by to mělo být o více než čtyři procenta. Vyplývá to z aktuální analýzy Raiffeisen Bank International.

„Česká ekonomika díky výjimečně příznivému mixu faktorů od evropských fondů, přes oživení spotřeby až po stabilní domácí měnu letos poroste o více než čtyři procenta. I když její růst v roce 2016 pravděpodobně oslabí pod hranici tří procent, bude i z hlediska tempa růstu ekonomiky nadprůměrný,“ uvedla hlavní ekonomka Raiffeisebank Helena Horská.

Investice firem podle ní dále porostou a domácnosti využijí očekávaný růst příjmů k dalšímu zvýšení spotřeby. Posilování české koruny bude i nadále omezeno hladinou 27 korun za euro. Základní úrokové sazby se ani v roce 2016 neodlepí od současných 0,05 procenta, odhadla.

Graphical visualization of Cz GDP Growth Rate

Odhad růstu HDP regionu střední Evropy pro příští rok činí 3,1 procenta a je tak nižší než aktuální předpověď pro letošní rok (3,6 procenta).

Na globálních trzích bude vedle Číny hlavní starostí rozvíjejících se trhů měnová politika Spojených států a očekáváný růst tamních úrokových sazeb, který povede k silnějšímu dolaru. V tomto ohledu ale zaznamenají trhy střední Evropy jen omezený dopad, jelikož jsou silně vázány na euro a pouze několik málo společností ve východní Evropě je financováno v dolarech.