Růst obecních nákladů na likvidaci odpadů mají zaplatit živnostníci

Skládka tuhých komunálních odpadů

Skládka tuhých komunálních odpadů Zdroj: Marek Podhora/E15

Podnikatelé by se měli více zapojovat do obecních systémů odpadového hospodářství. Podle ekonomické analýzy plánu odpadového hospodářství na příštích deset let, kterou zadalo ministerstvo životního prostředí (MŽP), by měl počet živnostníků, kteří budou za odvoz komunálního odpadu platit obci, stoupat o pět procent za rok. Za deset let by náklady podnikatelů za likvidaci komunálního odpadu měly vzrůst o polovinu.

Díky většímu zapojení živnostníků do obecních systémů by podle analýzy měly náklady obecních rozpočtů a domácností na likvidaci komunálního odpadu stagnovat. Není však příliš jasné, z čeho analýza vychází. „Růst počtu živnostníků v obecních systémech o pět procent je předpoklad ekonomické analýzy. Ministerstvo není jejím autorem,“ uvedla mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Svaz měst a obcí tvrdí, že dvě třetiny živnostníků se o svůj komunální odpad nestarají, přestože by to podle zákona dělat měly. Odpadky dávají do popelnic určených obyvatelům, čímž obecní rozpočet zatěžují. Pokud by více podnikatelů obci za odvoz odpadu platilo, obcím by se ulevilo. Zatím však obce nemají možnost kontrolovat, zda se podnikatelé o odpady starají. Nemají totiž přístup k seznamu živnostníků, kteří na území obce podnikají.

Příliš drahé obce

Tvrzení o parazitování podnikatelů na obcích však zpochybňují zástupci živnostníků. „Drtivá většina podnikatelů odpadové hospodářství řeší. Uznávám, že některé malé živnosti využijí obecní systém, ale se svými objemy odpadů představují marginální zátěž,“ uvedl předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Nezdá se mu ani předpoklad, že by se každý rok obecním systémům přidávalo pět procent podnikatelů. „To, že ministerstvo automaticky předpokládá zapojení živnostníků do systémů obce, neodpovídá realitě,“ míní výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka. Jako zástupce soukromých odpadových firem upozorňuje, že pro podnikatele může být obecní systém odpadového hospodářství dražší, než když si stejnou službu objedná od soukromé firmy.

MŽP chce vytvořit zákonné podmínky, aby si podnikatelé mohli nechat od obcí komunální odpad odvážet. S jejich povinným zapojením do obecních systémů nepočítá.