Šašek provokuje: Civilizační klapka

Šašek provokuje

Šašek provokuje Zdroj: Profimedia.cz

Právnička Klára Samková včera projevila své velké češství. Jako člověk vyhozený ze dvou nechvalně proslulých xenofobních organizací se nejspíše pokusila rozehrát další politickou hru a řekla si o vysoký post na kandidátce nějaké platformy, která půjde do blížících se krajských voleb.

Co se stalo? Na parlamentní půdě se konala naprosto absurdní konference nazvaná Máme se bát islámu? Odpověď samozřejmě každý pravověrný Čech zná. Bát se má, protože o něm nic neví.

Samková se však snažila tak nějak lidsky vysvětlit, jak to s tím islámem je. „Islám je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus. Je státní zločinnou a zločineckou ideologií,“ řekla doslova Samková. Pomiňme zmatečný základ celé věty (náboženství není ideologie, ačkoli se to Samkové na školách komunističtí učitelé snažili důsledně vysvětlit a zjevně uspěli).

Nejspíš tím měla právnička na mysli, že islám není nic cizího, protože komunismus i nacismus Češi velmi dobře znají a čím dál větší procento populace na tyto –ismy nostalgicky vzpomíná. Připomeňme, že naši předci nacismu ze strachu vesele mávali na Václaváku a komunismus si nejprve Češi zvolili a pak jej opět ze strachu drželi u moci několik dekád. A Samková se nyní opět ze strachu nebojí bojovat proti mírumilovnému náboženství následovanému 1,6 miliardy lidí.

Tak kde je problém? V tom, že Samková se kvůli strachu zbavila klapky, kterou by každý civilizovaný člověk měl v hlavě mít, a kvůli strachu neváhala lhát a urážet poměrně velkou skupinu lidí (proti čemuž jsou paragrafy, které Samková dost dobře zná). Právě tato civilizační klapka je klíčovým faktorem mezi svobodou a něčím jiným.

Když vím, že urážet mohu, a přesto to neudělám, jsem svobodný ve své volbě. Ve chvíli, kdy mě strach této klapky zbaví a začnu kvůli němu urážet, stávám se nesvobodným strojem. Takovým, který vítá nacisty na Václaváku a který volí komunisty, byť doma na ně natajňačku nadává.