Šátky z Teplic nezmizí. Vnitru zahalování tváří nevadí

Muslimské dívky

Muslimské dívky Zdroj: Garry Knight CC BY-SA 2.0 Flickr

Ministerstvo vnitra Teplicím nepovolilo přijmout vyhlášku, která by zakazovala zahalování tváří. Město schválení předpisu zvažovalo, aby tak přimělo některé arabské hosty k většímu dodržování pořádku a respektování „evropských pravidel“.

Lidé z centra Teplic si v poslední době na Araby, kteří se do lázeňského města jezdí léčit, stěžují. Podle nich někteří návštěvníci z arabských států narušují při svých piknicích noční klid, nechávají po sobě v parcích odpadky a ohrožují v autech z půjčovny bezpečnost.

Teplický magistrát s policií i zástupci muslimské obce řeší, co dál. Teplické zastupitelstvo nyní proto zjišťovalo, zda město může přijmout vyhlášku zakazující na jeho území zahalování obličejů.

„Zahalování obličeje nelze regulovat vyhláškou,“ uvedlo ministerstvo v materiálu, který úřad zaslal teplickému primátorovi Jaroslavu Kuberovi a který má k dispozici deník Dnes.

Vyhláška by byla v rozporu s Listinou práv a svobod

Autoři studie podle deníku upozorňují na to, že by plošná vyhláška zasáhla ženy, které jsou zahalené kvůli svému náboženskému přesvědčení, a tudíž by byla v rozporu s Listinou práv a svobod.

Poté, co ministerstvo vyhlášku znemožnilo, zvažuje vedení Teplic, že zavede lázeňský poplatek, kterým by hosté platili za úklid města. Poplatkem, jehož výši stanoví zákon až na 15 korun za osobu na den, chce pokrýt rostoucí náklady na úklid města. „Není možné, aby úklid po nich platili Tepličané ze svých daní,“ cituje deník primátora Kuberu.