Satoranský začíná v milionářské NBA. Jako teprve čtvrtý Čech v historii

Tomáš Satoranský

Tomáš Satoranský Zdroj: čtk

Tomáš Satoranský toho proti Memphisu moc nenahrál
Tomáš Satoranský brání Kevina Lovea
Český basketbalista Satoranský
Český basketbalista brání Kevina Lovea z Clevelandu
Tomáš Satoranský se probíjí pod koš Philadelphie v přípravném zápase NBA, zastavit se ho snaží Shawn Long
13
Fotogalerie

Teprve čtvrtým Čechem, který nastoupil v základní části soutěže NBA, jejíž letošní ročník odstartoval 25. října, se stal Tomáš Satoranský. Český basketbalista však zatím ve slavné soutěži sbírá hlavně odehrané minuty.

I tak si už v dresu týmu Washington Wizards připsal první body. Jeho plat však patří k nejnižším v soutěži. Tříletý kontrakt mu vynese devět milionů dolarů. V NBA je zaveden platový strop, což je částka, kterou ročně může vydat klub na platy hráčů. V aktuální sezoně je výše platového stropu 94 milionů dolarů. S platem tři miliony dolarů ročně patří český hráč k nejhůře placeným basketbalistům soutěže a nepředstavuje pro rozpočet klubu velkou zátěž.

Na opačné straně stojí největší hvězdy nejlepší basketbalové ligy světa. Podle oficiálního webu NBA nejlépe placení hráči letošní sezony stojí své kluby 25,6 milionu dolarů ročně, což je více než čtvrtina platového stropu.

Tuto částku letos bere hned pětice hráčů – James Harden, Al Horford, Mike Conley, DeMar DeRozan a Kevin Durant. NBA patří mezi nejvýnosnější sportovní soutěže na světě. Její příjmy ročně dosahují několika miliard dolarů, podle experta televizní stanice ESPN přesáhnou letos osm miliard dolarů.

Příjmy pocházejí především z marketingových aktivit, od sponzorů, z prodeje vysílacích práv a rovněž ze vstupného. Rekordní byla zatím sezona 2014/2015, kdy příjmy přesáhly pět miliard dolarů. Příjmy však budou pravděpodobně nadále stoupat, neboť od příštího roku bude poprvé v historii soutěže povolena reklama na dresech. To by mělo podle odhadů vedení NBA přinést minimálně sto milionů dolarů.