Sbližování s čínskou medicínou budí v Česku poprask

Akupunktura

Akupunktura Zdroj: Profit

V Praze vznikne Asociace pro spolupráci ve zdravotnictví mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy. Memorandum o jejím vzniku podepsal včera ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Představitelé lékařských organizací považují za nešťastné, že se stát v rámci sbližování s Čínou zavázal k podpoře tradiční čínské medicíny. „Jako by ministerstvo zdravotnictví podporovalo věštění z koule,“ říká předseda vědecké rady České lékařské komory Zdeněk Mrozek.

Kritické je i vedení odborné České lékařské společnosti. Tradiční čínské přípravky nemají vědecky ověřenou bezpečnost a účinnost. „Za přínos čínské medicíny považuje ministerstvo zdravotnictví její využití jako doplňku klasické léčby, například u tlumení chronické bolesti akupunkturou,“ reaguje mluvčí úřadu Štěpánka Čechová.

Za přínos čínské medicíny považuje ministerstvo zdravotnictví její využití jako doplňku klasické léčby

V minulých dnech uspořádala v Praze festival čínské medicíny nová klinika Tong Ren Tang, založená stejnojmenným významným čínským výrobcem tradičních přípravků a českým holdingem Delta Capital podnikatele Michaela Brody. Spolupráci podle informací serveru iHNed domluvil bývalý premiér Petr Nečas. Podnik hodlá otevřít ještě několik dalších klinik v Česku i jiných zemích EU.

Čeští poskytovatelé tradičních čínských metod a přípravků usilují také o změnu právních předpisů, uznání své profese a její zavedení jako vysokoškolského studijního oboru. Tradiční čínská medicína je považována za významného hybatele nelegálního obchodu s ohroženými druhy rostlin a zvířat. Týká se to například medvědí žluči z brutálních čínských farem, produktů z tygrů a nosorožců. Česká inspekce životního prostředí zabavila od roku 1998 do roku 2015 celkem 6700 přípravků tradiční čínské medicíny z chráněných živočichů a rostlin.

Obchod s tradiční čínskou medicínou roste ročně dvouciferným tempem a celosvětově se jeho hodnota počítá v desítkách miliard dolarů.

Čínská medicína v Česku? Zatím jen za své

Le Monde: Tradiční čínská medicína se obléká do bílého