Schillerová navrhuje na rok 2021 rozpočtový schodek 320 miliard. Nepočítá s rušením superhrubé mzdy

Alena Schillerová, ministryně financí

Alena Schillerová, ministryně financí Zdroj: ČTK

Ministerstvo financí navrhuje pro příští rok schodek státního rozpočtu 320 miliard korun, uvedla Česká televize. Návrh nepočítá se zrušením superhrubé mzdy. Celkové příjmy rozpočtu by měly činit včetně peněz z Evropské unie 1,487 bilionu korun a výdaje 1,807 bilionu korun. Ministerstvo financí návrh poslalo vládě. Kabinet by měl rozpočet předložit Sněmovně do konce října.

Rozpočet počítá s růstem důchodů, zvýšením platů učitelů, vyššími výdaji do zdravotnictví nebo nárůstem kapitálových výdajů. Zároveň návrh ale počítá s poklesem daňových příjmů.

Sněmovna schválila v červenci zvýšení letošního schodku rozpočtu na 500 miliard korun kvůli dopadům šíření koronaviru. Původně ministerstvo naplánovalo pro letošní rok schodek 40 miliard korun. Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

Ve srovnání s letošním navýšeným rozpočtem zvýšilo ministerstvo výdaje zhruba polovině kapitol. Například ministerstvo dopravy by mělo mít výdaje zhruba 116 miliard korun proti letošním 90,5 miliardy korun. U ministerstva školství se počítá s nárůstem výdajů na 239,7 miliardy korun z letošních plánovaných 227 miliard korun.

Naopak ministerstvo životního prostředí by mělo mít výdaje 11,4 miliardy korun, přičemž letos rozpočet počítá s výdaji 17,9 miliardy korun. S nižšími výdaji počítá rezort financí dále i v případě státního dluhu, Ústavu pro studium totalitních režimu nebo ministerstva průmyslu a obchodu.