Schillerová: Ušlý zisk podnikatelům kompenzovat nebudeme, na to stát nemá

Alena Schillerová

Alena Schillerová Zdroj: Michaela Szkanderová

Alena Schillerová
2
Fotogalerie

Takzvanou skutečnou škodu, která vznikne kvůli opatřením proti koronaviru stát uhradí, ušlý zisk nikoliv. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) to řekla v České televizi.

"Pokud vznikne skutečná škoda - škoda na majetku nebo by došlo k nařízení nějakého konání - tak samozřejmě ta škoda se hradit bude. Stát nebude hradit ušlý zisk, to je můj právní názor a za tím si stojím," uvedla ministryně.

"Jsem zodpovědná za fiskální situaci tohoto státu, a představa, že bychom každému hradili ušlý zisk, který měl podnikatel třeba v době ekonomické konjunktury, prostě není možná. To by v takovémto případě stát nezaplatil," pokračovala.

Zdůraznila, že vláda chce podnikatelům a firmám pomáhat. Zmínila kurzarbeit a podporu OSVČ včetně ošetřovného.

Ministryně také znovu hájila postup vlády, která při vydávání opatření přešla z krizového zákona na zdravotní zákon. Podle některých právníků a opozičních politiků ministři tímto krokem podnikatelům ztížili možnost domáhat se odškodného.

"Začali jsme hned na začátku postupovat podle zdravotního zákona, pak byl stav nouze, takže se vydalo několik opatření podle krizového zákona, a navázali jsme zase na zdravotní zákon," uvedla Schillerová s tím, že zdravotní zákon přesahuje nouzový stav.

Názor, že poškozeným se podle krizového zákona hradí pouze skutečná škoda, zastává i ministerstvo vnitra.

Odškodné by se tak podle úřadu vztahovalo například na zabavení věci, její zničení nebo uložení pracovní povinnosti. Ministerstvo poukázalo na to, že ani v minulosti, například při povodních, nebyly vypláceny náhrady škod za zavřené obchody v postižených oblastech.