Schůzky s Janouškem byly už moc. Mečl vyzval Grygárka k rezignaci

Stanislav Mečl

Stanislav Mečl Zdroj: CTK/Stanislav Peska

Vrchní státní zástupce Stanislav Mečl vyzval k rezignaci svého náměstka Libora Grygárka kvůli schůzkám s lobbistou Romanem Janouškem, o nichž informovala média. Mečl zjistil, že v době, kdy měl jeho náměstek na starosti úsek trestního řízení, mělo vrchní státní zastupitelství pět případů, které se vztahovaly k vlivnému podnikateli.

Mečl kvůli reportáži, kterou vysílala ČT24 a která se týkala prověřování úniků z kauzy Pandur, provedl „šetření k možné personální provázanosti mezi panem náměstkem Liborem Grygárkem a panem Romanem Janouškem“. V reportáži zaznělo to, že Česká televize (ČT) má k dispozici výpis Grygárkových telefonních hovorů. Z něho vyplývá, že náměstek psal zprávy Janouškovi. „Já to zmiňuji z toho důvodu, že mimo jiné i po této stopě a po tomto člověku policie stoprocentně jde, respektive zjišťuje, jestli nemůže stát za vynesením oněch informací,“ uvedla ČT.

„Šetřením jsem zjistil, že v době, kdy měl pan náměstek Grygárek na starosti úsek trestního řízení, konalo Vrchní státní zastupitelství v Praze řízení v celkem 5 věcech, které měly vztah k osobě Romana Janouška. Médii opakovaně publikované informace o soukromých schůzkách obou pánů nepovažuji proto ve světle výše uvedeného za slučitelné s výkonem funkce náměstka vrchního státního zástupce v Praze,“ uvedl Mečl.

Podle serveru Českápozice.cz se Grygárek s Janouškem setkali například v červenci v Karlových Varech u příležitosti filmového festivalu.

Grygárek se má podle Mečla ke své možné rezignaci vyjádřit zítra.