Schwarzenberg: Můj odchod z čela TOP 09 není na pořadu dne

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09 Zdroj: CTK

Kvůli špatnému výsledku v komunálních i senátních volbách z čela strany neodejdu, uvedl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle něj musí strana analyzovat a napravit chyby, kterých se dopustila. TOP 09 se v kampani příliš soustředila na celostátní problémy, vysvětluje Schwarzenberg.

Přemýšlet o vlastních chybách by měl podle něho i dosluhující pražský primátor Tomáš Hudeček, který kvůli sporům s bývalým šéfem pražské buňky Jiřím Vávrou odešel z TOP 09. Stranu opustil i Vávra.

TOP 09 v nedávných volbách výrazně propadla. Na komunální úrovni ztratila přes 700 mandátů ze zhruba 1600 a v senátních volbách nezískala ani jedno křeslo. Už po vyhlášení výsledků senátních voleb Schwarzenberg uznal porážku a řekl, že se strana musí reformovat. Skončit ve vedení strany ale šestasedmdesátiletý předseda nechce. Zůstat chce minimálně do příštího sněmu, který by se měl konat na konci příštího roku.

Musíme si vyjasnit chyby, řekl Schwarzenberg

„Nový předseda by musel být volen na mimořádném sněmu a myslím, že ten by byl teď nevhodný. Nejdříve si musíme objasnit naše chyby a vyvodit z toho důsledky a pak eventuálně může nastat změna předsedů,“ řekl Schwarzenberg. „Chyb se stalo mnoho a ty musíme teď přesně označit a zjednat nápravu,“ doplnil.

Za hlavní chybu označil to, že se TOP 09 podle něj příliš soustředila na celostátní politiku a neřešila problémy, které mají lidí v regionech. „Zásadní je, že jsme byli příliš zahleděni ve vedení strany, v Parlamentu. Musíme se důkladněji zabývat našimi voliči a našimi příznivci. Víc naslouchat a méně mluvit,“ poznamenal předseda.

Schwarzenberg: Hudeček by se měl zaměřit na své vlastní chyby

Přemýšlet o vlastních chybách by měl podle Schwarzenberga i Hudeček. „Příčiny porážky vždycky nemá člověk hledat v jiných, nýbrž sám v sobě. Zabývám se vlastními chybami, co jsem měl dělat jinak. A to stejné bych doporučil Tomáši Hudečkovi,“ uvedl Schwarzenberg. Pokud podle něj Hudeček napraví chyby a nešťastná rozhodnutí z poslední doby, mohl by se do strany vrátit. „Je to teď do jisté míry na něm samotném,“ konstatoval šéf TOP 09.

Schwarzenberg řekl, že se spory v pražské TOP 09, které vyvrcholily odchodem Hudečka a Vávry, snažil řešit už dříve. „Oba dva slíbili, že s tím přestanou, a já jsem jim řekl, že když to příměří poruší, že na to doplatí. A to se stalo,“ poznamenal předseda. Ke spekulacím o kontaktech Vávry s některými pražskými lobbisty či jeho napojení na jiné politické strany, které v pražských volbách kandidovaly, řekl, že k tomu nemá žádné důkazy. „Dokud na to nemám důkazy, tak se tím nezabývám,“ uvedl.

V TOP 09 vidí Schwarzenberg spoustu mladších lidí, kteří by mohli ve vedení strany působit. Nikoho ale nechtěl jmenovat. Na dotaz, zda by jej někdo mohl na postu předsedy za rok nahradit, řekl, že je to možné, ale že se zatím nikdo nepřihlásil.

Žádná spolupráce s ODS

I přes problémy, které nyní TOP 09 má, strana podle něho neuvažuje o větší spolupráci s další pravicovou opoziční stranou ODS. Obě strany už nyní spolupracovaly ve volbách do Senátu, kdy v některých obvodech nestavěly kandidáty proti sobě a podpořily lídra druhé strany. Schwarzenberg dnes řekl, že by byl sice pro větší spolupráci, ale označil to za jeden z nejobtížnějších úkolů.

Když musíš, tak musíš

Tereza Zavadilová: Krize na pravici