Seberte vězněným zákonodárcům platy, vyzývá ODS

Sněmovna (Foto ČTK)

Sněmovna (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Poslanci ODS navrhli, aby věznění zákonodárci nedostávali plat, náhrady a ztratili nárok i na další benefity, jako je například kancelář v regionech.

Občanští demokraté nynější předlohu zdůvodňují tím, že zákonodárci ve vězení nemůžou řádně vykonávat mandát. Totéž by platilo i v případech, pokud by byli v ochranném léčení nebo v zabezpečovací detenci. Doba, kterou by v nich strávili, by se navíc těmto zákonodárcům nezapočítávala do výpočtu odchodného.

Podle předsedy poslanců opoziční ČSSD Jeronýma Tejce si občanští demokraté řeší předlohou svůj problém s Romanem Pekárkem, nyní nezařazeným, kterého soud poslal do vězení na pět let za korupci. „ODS se tím nezbaví problému, který s panem Pekárkem má, a to, že i díky Pekárkově hlasu byly schváleny například důchodová reforma a církevní restituce,“ řekl Tejc. Navíc je podle něho téměř jisté, že Ústavní soud by při eventuální stížnosti nepřipustil účinnost zákona už pro nynější volební období. Pokud by měl platit od příštího volebního období, diskuse možná je, dodal Tejc.

Novinka nejdřív od příštích voleb

Občanští demokraté se podle předsedy klubu Marka Bendy domnívají, že Ústavní soud by tento zákon nezrušil. „Plat není ústavní věcí, není ochranou mandátu,“ řekl Benda. Soudí, že až od dalšího volebního období by mohla platit novela, podle které by pravomocným odsouzením k nepodmíněnému trestu zanikl zákonodárci mandát, jak už dříve navrhla předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

Kromě Pekárka, který ještě jako nepravomocně odsouzený nahradil koncem loňského roku ve Sněmovně jednoho z rebelujících poslanců ODS, v tomto volebním období žádný zákonodárce k nepodmíněnému trestu odsouzen nebyl. Bývalý sociální demokrat David Rath je kvůli podezření z korupce ve vazbě, na soud. Soud ještě neukončil pravomocně řízení ani s Vítem Bártou (VV) a jeho bývalým stranickým kolegou Jaroslavem Škárkou. Stíhaní jsou také další poslanci - Otto Chaloupka (VV) a Vlasta Parkanová (TOP 09).