Šéf dozorčí rady VZP je ve firmách, které od pojišťovny inkasují miliony

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Tomas Novak

Předseda dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Rudolf Stupka je jednatelem nebo společníkem v osmi firmách, které podnikají ve zdravotnictví. Navíc pět z nich přímo od VZP inkasuje peníze.

Stupka, kterého do rady jmenovala za hnutí ANO Sněmovna, dotazy na střet zájmů prý odmítá a neplánuje ani odchod z uvedených firem. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz.

Podle serveru šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš přitom nedávno prohlásil, že žádá, aby v orgánech zdravotních pojišťoven nebyli lidé, kteří vlastní zdravotnická zařízení. V této souvislosti zmínil člena správní rady VZP Petra Zimmermanna (ODS), který je i spolumajitelem soukromé zdravotní sítě, vlastnící i několik nemocnic.

Firmy, ve kterých je jednatelem či společníkem Stupka, údajně provozují například lékárnu, další nabízí vyšetření prsu nebo hustoty kostní tkáně. Jak se těmto společnostem daří, lze prý těžko zjistit.

Čtyři firmy nemají v registru žádnou účetní závěrku nebo starou osm let. Další, jejichž výkaz hospodaření je alespoň z roku 2010, uvádí zisk či ztrátu v řádu desítek či stovek tisíc korun, uvedl server.

Aktuálně.cz po zaslání dotazu VZP ale zjistilo, že pětici firem, v nichž Stupka působí, vyplatila pojišťovna v roce 2013 za poskytnutou zdravotní péči přes 25 milionů korun.