Šéf drah Kurucz dostane 370 tisíc měsíčně plus prémie

Šéfem a předsedou představenstva Českých drah se stal dosavadní náměstek ředitele  pro ekonomiku a techniku Daniel Kurucz 
Dozorčí rada Českých drah odvolala 20. února představenstvo firmy včetně dosavadního ředitele Dalibora Zeleného a zvolila nové.

Šéfem a předsedou představenstva Českých drah se stal dosavadní náměstek ředitele pro ekonomiku a techniku Daniel Kurucz Dozorčí rada Českých drah odvolala 20. února představenstvo firmy včetně dosavadního ředitele Dalibora Zeleného a zvolila nové. Zdroj: ctk

Dozorčí rada Českých drah schválila parametry odměňování členů představenstva společnosti. Členové řídícího orgánu budou nadále pobírat fixní měsíční mzdu, která jim může být navýšena o prémie za plnění plánu. Což bývá u drah většinou formalita. U předsedy představenstva, kterým je dnes Daniel Kurucz, činí zaručená mzda 370 tisíc korun.

To je méně, než například u někdejšího šéfa drah Petra Žaludy, který přiznal půlmilionový základní plat, se všemi bonusy si ale měsíčně připisoval na účet až tři čtvrtě milionu. Předseda představenstva si ale může přilepšit i podle nových pravidel. Odměna je stanovena na 60 procent základní mzdy, prémii musí schválit dozorčí rada.

„V případě odvolání náleží manažerovi odchodné ve výši šestinásobku ze zaručené mzdy, na které však má manažer nárok pouze po odpracování minimálně šesti měsíců ve funkci,“ uvedl mluvčí drah Radek Joklík.

Podle něj nemají manažeři nárok na žádné další benefity, smlouvy neobsahují ani konkurenční doložku. Ta byla problémem u předchozího generálního ředitele Dalibora Zeleného, který měl po šesti měsících ve funkci dostat na odchodnou šest milionů.

Nové vedení ministerstva dopravy ale Zeleného nároky neuznává, celá záležitost tak může skončit u soudu. Právě kauza Zelený vedla ministra Antonína Prachaře ke zrušení všech konkurenčních doložek v rezortu. Dráhy za loňský rok vykázaly dvoumiliardovou ztrátu.

Daniel Kurucz: Podnikat na železnici je jako stavět elektrárnu