Šéf rozhlasu zaměstnal syna. Dnes bude nejspíš odvolán

Peter Duhan

Peter Duhan Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Generálnímu řediteli Petru Duhanovi letos Rada ČRo snížila odměny o statisíce korun kvůli několika pochybením. Dnes se ale bude jednat o výrazně více – o to, zda vůbec ve funkci zůstane. V rozhlase totiž pracoval i Duhanův syn Andrej, což zákon údajně nedovoluje. A šéfkou důležitého odboru veřejných zakázek se letos po odvolání náměstka Michala Koliandra stala teprve šestadvacetiletá Lenka Kašová, která je podle médií partnerkou Duhanova syna.

Diskuze o tom, zda Duhan porušil zákon, či nikoli, je jediným bodem jednání. „Pokud bychom dospěli k názoru, že zákon porušil, pak můžeme přistoupit k hlasování o jeho odvolání,“ sdělil deníku E15 místopředseda rady a její mluvčí Jiří Vejvoda.

Podle zdrojů deníku E15 je přitom Duhanovu odvolání nakloněno hned několik radních. „Pokud porušil zákon, a my bychom jej neodvolali, sami bychom se vystavili nebezpečí porušení zákona,“ uvedl člen rady, který nechtěl být jmenován. Sám Duhan tvrdí, že zákon neporušil.

Sporný prodej majetku

S odvoláním Koliandra souvisí také kauza prodeje zámku v Přerově nad Labem. Rada v dubnu neschválila prodej Janu Hnilicovi, i když nabídl nejvyšší částku, přesněji 33 milionů korun. Podle rady ale neměla při prodeji zámku hrát úlohu jen cena, ale i jeho další, nejlépe kulturní využití. Prodej spadal právě pod Koliandra, na kterého Duhan na začátku dubna podal kvůli prodeji trestní oznámení.

Odvolal jej však až dva měsíce poté. Prodejem se začala zabývat policie, která podle místopředsedy rady i dalších zdrojů údajně obvinila již tři lidi – Koliandra, Hnilicu a exšéfa ČT a Óčka Jiřího Balvína, který prý u jednání asistoval. „Mohu potvrdit, že k jednání chodí jejich právní zástupci,“ uvedl Vejvoda.

„Celou 'kauzu' považuji za totálně absurdní a jedná se o nějaké, pro mě nepochopitelné, hry pana Petera Duhana, do kterých odmítám být vtahován. Na základě porady s právníkem se nebudu k celé záležitosti vyjadřovat,“ uvedl pro E15 Jiří Balvín.

Vyjádření Koliandra a Hnilici se nepodařilo získat. Policie jména nekomentovala.