Šéf VZP odstavil kvůli IT zakázkám od rozhodování pět zaměstnanců

VZP

VZP Zdroj: Siebert Martin/Euro

Do výsledků externího forenzního auditu IT zakázek Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) odstavil ředitel Zdeněk Kabátek od rozhodování pět zaměstnanců. Předchozí interní kontrola pochybnosti o jejich možném střetu zájmů prokazatelně nevyvrátila. O svém kroku informoval v pondělí správní radu. Už loni v říjnu odvolal tři manažery IT v reakci na zprávu, že firma Hewlett-Packard jim platila zájezdy do rakouských Alp. Externí audit by měl být hotov do jednání správní rady 29. února.

Výrobce výpočetní techniky od největší české zdravotní pojišťovny dostával část zakázek bez otevřené soutěže. Ředitel v souvislosti s odvoláním tří manažerů nařídil mimořádný audit IT zakázek od roku 2006.

„Seznámil jsme členy správní rady s kontrolní zprávou, která mi byla předána nezávislou kontrolní skupinou na konci minulého týdne. Obsahuje výsledky šetření v oblasti veřejných zakázek, zejména ke společnosti Hewlett-Packard a faktografii k tomu, co bylo důvodem pro požadavek na mimořádnou kontrolu,“ řekl ředitel.

Zaměstnanci čerpající nařízenou dovolenou se účastnili projektu „Vrcholová řešení“ pořádaného společností Hewlett-Packard v letech 2010 až 2013. Jejich zařazení mluvčí VZP Oldřich Tichý odmítl jakkoli specifikovat. Po dobu nařízené dovolené nebudou vykonávat pravomoci vyplývající z jejich pozic. O dalším postupu rozhodne ředitel na základě výsledků externího šetření.

Preventivní opatření

„Po dobu, kdy jsem ve VZP, vykonávalo všech pět dotčených zaměstnanců svoji práci plně profesionálně a jsou za nimi nezpochybnitelně vynikající výsledky. Proto nebudu dělat žádná ukvapená rozhodnutí. Nicméně vzhledem k tomu, že pochybnosti se týkají období před mým nástupem do VZP, rozhodl jsem se pro uvedené preventivní opatření a vyčkám výsledků externího auditu,“ shrnul Kabátek.

Podle dřívějších informací Českého rozhlasu - Radiožurnálu vyjížděli manažeři za peníze HP do Alp nejméně od roku 2009, podle některých svědectví však výlety začaly mnohem dříve. Poslední písemně doložený zájezd byl v roce 2013.

ČTK má dopis, v němž ředitel Kabátek vyzval společnost, aby takové aktivity ve vztahu k zaměstnancům VZP okamžitě ukončila. „Jakékoli nabízení individuálních výhod, které nejsou stanoveny smluvně, považujeme za pokus o ovlivňování našich zaměstnanců,“ napsal ředitel.

Požádal společnost o informaci, kolik akcí podobného typu organizovala, v jakých termínech, na jakém místě a kteří zaměstnanci VZP se jich na náklady společnosti účastnili. „Na otázky, které jsme položili, jsme doteď nedostali konkrétní věcnou odpověď,“ uvedl Tichý.

Od roku 2008 do současnosti získal Hewlett-Packard od VZP zakázky za zhruba tři miliardy korun. Většina z nich byla uzavřena bez otevřené soutěže, formou takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění.

„Na IT zakázky v jednacím řízení bez uveřejnění vyžaduje současné vedení odborný či znalecký posudek, který odůvodní oprávněnost. A to přesto, že zákon o veřejných zakázkách to neukládá,“ řekl Tichý. VZP podle něj využívá jednacího řízení bez uveřejnění pro IT zakázky méně než ministerstva, ta ho podle Nejvyššího kontrolního úřadu využijí v 62 procent zakázek, u VZP činil v letech 2009 až 2015 jejich podíl 58 procent.

Zkušenost s uplácením

„Zejména v posledních letech se projevuje trend omezování závislosti na společnosti Hewlett-Packard, zatímco v roce 2009 bylo s ní uzavřeno 40 smluv, v roce 2013 deset smluv a loni jen osm smluv,“ shrnul mluvčí.

Americký výrobce počítačů Hewlett-Packard čelil podezření z možné korupce v Polsku a Rusku. Jeho bývalí manažeři údajně upláceli, aby získali zakázky na dodávky pro stát, uvedl dříve Radiožurnál.

ČRo: Možným střetem zájmů některých manažerů VZP se budou zabývat poslanci