Šéf zastupitelů TOP 09: Obnovení pražské koalice? Odsouzeno k neúspěchu

Předseda pražských zastupitelů ODS Václav Novotný

Předseda pražských zastupitelů ODS Václav Novotný Zdroj: CTK

Pokus o obnovu neúspěšné pražské koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (KDU-ČSL, SZ a STAN) je podle TOP 09 druhým dějstvím tragédie v čele s hlavní tragédkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Takové spojení je předem odsouzeno k neúspěchu, řekl předseda klubu zastupitelů TOP 09 Václav Novotný. TOP 09 chce znovu jednat s ODS. Ta ale podle místopředsedkyně Alexandry Udženiji upřednostňuje křesla v opozici.

Původní pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se po řadě neshod rozpadla vloni na podzim. Minulý týden lídři po zhruba pěti měsících neúspěšných jednání oznámili, že budou usilovat o obnovu spolupráce. Rozhodli se tak poté, co ODS koaliční rozhovory opustila a informovala, že už se žádných účastnit nehodlá. TOP 09 přesto podle Novotného usiluje o setkání s zástupci ODS, kterým dokonce nabídla pozici primátora.

„Pokud bychom viděli zájem ze strany ODS, pak můžeme znovu oslovit další demokratické strany k účasti na koalici,“ uvedl Novotný. Šlo by ale o koalici bez ANO, která trvá na křeslu primátora pro Krnáčovou. „To je pro nás nepřijatelné. Nenašli jsme s ANO lidskou shodu,“ doplnil předseda klubu TOP 09. ODS se hodlá diskuse o koalici zdržet. „V tuto chvíli jsme řekli, že zůstaneme v opozici,“ uvedla směrem k rodící se obnovené koalici Udženija. S TOP 09 se ale ODS tento týden potká.

Vyjednavači ANO, ČSSD a Trojkoalice by se měli sejít v úterý. Podle některých informací by mohli staronovou koalici obnovit do konce března, kdy se koná zasedání zastupitelstva. Pokud se strany domluví, budou mít opět v 65členném zastupitelstvu těsnou většinu 33 hlasů. V současné době vládne Praze sedm radních, rada má v plném počtu 11 členů. Původní koalice se rozpadla na konci října poté, kdy byli na jednání zastupitelstva čtyři radní odvoláni hlasy nejen opozice, ale i tehdejší koalice.