Šéfem poslanců ODS je opět Stanjura, na paty mu šlapal Tluchoř

Zbyněk Stanjura

Zbyněk Stanjura Zdroj: E15 Anna Vackova

Vyrovnaný souboj o vlivný post předsedy poslanecké frakce občanských demokratů svedl Zbyněk Stanjura s Petrem Tluchořem. I když Stanjura svou funkci obhájil, jeho zvolení nebylo pouhou formalitou, jak se očekávalo.

Stanjura získal 27 hlasů ze 47, jeho protikandidát a předchůdce v čele sněmovního klubu ODS Tluchoř 19. Volba tak ukázala, že vnitrostranický rebel Tluchoř není zdaleka osamocen. Podle Stanjury ale občanskodemokratickým zákonodárcům rozkol nehrozí. „V zásadě celé předsednictvo obhájilo svou pozici,“ řekl po volbě.

Tluchoř označil hlasování za demokratickou soutěž, poslancům předložil svou vizi změn v klubu. „Jsem přesvědčen, že vedle toho, že je správné, že premiér prosazuje vládní kompromisy, koaliční kompromisy, by měl být někdo, a já si myslím, že by to měl být poslanecký klub ODS, kdo prosazuje program ODS. Jsem moc rád, že se s tím 19 mých kolegů ztotožnilo,“ poznamenal neúspěšný kandidát.

Stanjura hodlá pokračovat v zajišťování podpory vládě a vládním návrhům ve sněmovně a prosazovat co nejvíce věcí z programu ODS. „Musím objektivně říct, že většina vládního prohlášení je součástí volebního programu ODS,“ dodal. Prvním místopředsedou klubu byl znovu zvolen Jan Bauer. Ve funkcích byli potvrzeni také místopředsedové Marek Benda, Jan Čechlovský, Václav Mencl a Jan Vidím.

V ODS to vře už delší dobu

V poslední době zaznívají z ODS hlasy, že se strana odchyluje od svých ideových zásad. „Když se seznámíte se stanovisky jednotlivých poslanců, tak zjistíte, že naráží jak návrh na zvýšení daní, tak církevní restituce. V ODS navíc stále zuří mocenský boj, Petr Tluchoř zůstal takovým, jakým je,“řekl nedávno exposlanec ODS Michal Doktor. „Zvyšování daní a milionářská daň se nelíbí nikomu v ODS,“ přisadil si nedávno v rozhovoru pro Práva občanskodemokratický poslanec a bývalý šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Kritické hlasy je slyšet i z regionů. Podle nich měly být raději předčasné volby než restart koaličního kabinetu opřeného o odpadlíky Věcí veřejných kolem Karolíny Peake, kteří si nedávno zaregistrovali nový název politické strany Lidem.