Šéfem pražského ANO by se mohl stát Stropnický, Babiš ho navrhne

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) Zdroj: ctk

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš chce, aby se novým předsedou pražské organizace ANO stal ministr obrany Martin Stropnický. Hodlá to osobně navrhnout 14. listopadu na mimořádném sněmu organizace, řekl dnes vicepremiér na ČT24. Členové ANO v hlavním městě budou vybírat nové vedení poté, co v říjnu oznámila rezignaci na předsedkyni Radmila Kleslová.

Stropnický podle Babiše s kandidaturou zpočátku váhal, ale nakonec souhlasil. V pražské politice působí za Stranu zelených Stropnického syn Matěj, který byl do říjnového odvolání náměstkem primátorky Adriany Krnáčové z ANO. Jeho návrat do rady, který požadují zelení, považuje Babiš za nepřijatelný.

Na adresu Krnáčové řekl, že předsedkyní organizace být nemůže, protože musí pracovat jako primátorka. Navíc prý nemá v hnutí „žádnou historii“. „Má výhodu, že je nezkorumpovatelná, je transparentní, ale mediálně není až tak obratná,“ řekl o Krnáčové Babiš. Věří, že po sněmu se klub sjednotí a Krnáčová s ním bude lépe komunikovat a spolupracovat.

Sněm bude 14. listopadu nominovat nového předsedu kraje. Babiš dnes řekl, že tam sám půjde, oficiálně řekne svůj názor na složení předsednictva. „A dám tu hlavu na špalek,“ uvedl. Navrhne, aby se příštím předsedou stal Stropnický. „Starší, samozřejmě,“ dodal na adresu ministra, který je také členem celostátního předsednictva hnutí. Samotné jmenování nového pražského šéfa bude na vedení ANO.

Miliardář prý není absolutním vůdcem

Babišovi se nelíbilo, jak klub zastupitelů ANO jednal o budoucnosti pražské koalice, proto již dříve vyzval jeho šéfa Michala Haška k rezignaci. Zastupitelé ho ale nevyslyšeli, což miliardář a zakladatel ANO Babiš označil za demokratické rozhodnutí a důkaz, že v hnutí není absolutním vůdcem, jak o něm mnozí tvrdí. Věří, že nynější koalice s Trojkoalicí přes všechny neshody bude pokračovat; radniční spolupráci s TOP 09 by považoval za zradu na voličích.

Koaliční krizi na magistrátu odstartovalo odvolání čtyř radních. Od té doby se scházejí vyjednávací týmy ANO, ČSSD a Trojkoalice, které se pokoušejí rozhádanou koalici smířit. V souvislosti s roztříštěnou koalicí se mluví také o rozpolcenosti zastupitelského klubu ANO. Jeho část se totiž podle všeho přiklání na stranu Krnáčové, část frakce na stranu Haška, potažmo Kleslové.