Sektorové daně se nevzdám, měnit koaliční smlouvu nebudu, říká premiér

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: Novak Tomas/Euro

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nevidí důvod, proč by se měla po roce fungování vlády měnit koaliční smlouva. Na blížícím se jednání koaličních stran o koaliční smlouvě chce mluvit především o tom, jak se daří smlouvu naplňovat. Nevyloučil, že v případě potřeby více peněz do rozpočtu otevře debatu o zvyšování daní firmám.

„My jsme koaliční smlouvu dostatečně prodiskutovali, byla dobře promyšlena a není důvod, abychom teď, po roce, měnili text koaliční smlouvy,“ řekl Sobotka. „Pokud se tedy ptáte, tak já jako předseda sociální demokracie nejdu na jednání o plnění koaliční smlouvy s návrhy na její změny,“ ujistil.

Předseda poslaneckého klubu vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek naopak řekl, že ANO zvažuje připomínky k programové části smlouvy například k daním nebo zdravotnictví. Předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš se v minulosti nechal slyšet, že mu vadí to, že koaliční smlouva ponechává možnost například zavést sektorovou daň pro část firem nebo banky.

Sobotka se zaručil, že koalice nepočítá se zvyšování daně z přidané hodnoty a zvyšováním daňového zatížení středně- a nízkopříjmových skupin. „Prostě s ničím takovým koalice v žádném případě nepočítá. A ponecháváme si otevřenou možnost debaty o sektorové dani pro případě, že by se ukázala v příštích letech potřeba posílení příjmů státního rozpočtu,“ dodal.

Sektorová daň jako nutné řešení

Tato potřeba se podle něj může ukázat, pokud by bylo nutné zajistit peníze na například na vzdělávání, vědu a výzkum a zvyšování důchodů. Také pokud by se ukázalo, že vládou prosazovaná opatření proti daňovým únikům nejsou dostatečně účinná, pokládá Sobotka za zcela legitimní, aby se koalice vrátila k diskusi o zvýšení příjmů státního rozpočtu například zvýšením daně z příjmů firem. „Ale takovýto návrh v tuto chvíli není součástí vládního programu a není součástí koaliční smlouvy a na tomto postupu by se musely shodnout nejprve koaliční strany,“ poznamenal.

Jednou z možností by podle Sobotky mohlo být podobně jako na Slovensku vyšší zdanění bank, na jejichž stabilizaci se v minulosti výrazně podílel stát. „Celkové zdanění finančního sektoru v České republice je nízké a zavedení sektorové daně pro finanční sektor by neznamenalo nějakou konkurenční nevýhodu České republiky, ale mohlo by pomoci z hlediska mobilizace příjmů veřejných rozpočtů,“ uvedl premiér.

Místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec řekl v sobotním deníku Dnes, že jeho strana navrhne zvýšení daní pro firmy a banky, pokud Babišovi nepodaří ušetřit v rozpočtu na rok 2016 desítky miliard korun. Babiš v reakci na Chovancova slova podle deníku uvedl, že v takovém případě by si ČSSD musela najít nového koaličního partnera.