Senát zřejmě schválí pokračování daňové podporu biopaliv

biopaliva

biopaliva Zdroj: ctk

Pokračovaní daňové podpory biopaliv přinese novela, kterou Senát pravděpodobně schválí. Norma zavádí spotřební daň na některá vysokoprocentní biopaliva, ale zachovává jejich podporu. Novela také zpřísňuje podmínky pro přimíchávání biosložek do běžných pohonných hmot, budou muset být v každém litru paliva. Změny dnes podpořil senátní hospodářský výbor.

Nyní jsou daňová zvýhodnění poskytována na základě programu, který skončil k 30. červnu. Vláda už loni schválila program podpory biopaliv, který má trvat až do roku 2020, a z něj vychází schválená novela zákona. Program ale musela ještě schvalovat Evropská komise.

Na základě podmínek, které si stanovila, se některé sazby daně u biopaliv zpočátku od příštího roku zvýší proti původnímu návrhu, aby se vyrovnalo to, že nyní se podpora poskytuje bez schválení Bruselem. Později, od poloviny roku 2017, by měly sazby opět klesnout.

Například čistá bionafta FAME B100 by měla nově podléhat sazbě 4,59 koruny za litr. U směsné motorové nafty SMN B30 by se sazba spotřební daně měla zvýšit ze 7,66 koruny na 9,26 koruny za litr. U Etanolu E85 se vratka daně za líh v palivu naopak sníží z 12,84 koruny za litr na 10,23 koruny za litr. U rostlinného oleje se nově zavádí sazba daně 4,59 koruny za litr. Nízkoprocentně přimíchaná biosložka ve fosilním palivu zůstává i nadále bez daňové i jiné státní podpory.

Přijetí novely je podle ministra zemědělství Mariana Jurečky nutné kvůli tomu, že by bez ní Česko nedokázalo splnit požadavky Evropské unie na povinné podíly obnovitelných zdrojů energie v dopravě. Za to by mu hrozily sankce v řádu miliard korun.

Novela řeší také problematiku podpory biopaliv a takzvané zelené nafty, tedy vratky spotřební daně na pohonné hmoty pro zemědělce. Sjednocuje výši vrácené daně ze směsné motorové nafty s podílem více než 30 procent biosložky a klasické motorové nafty, ve které může být až sedm procent biosložky. Bez návrhu by prý docházelo ke kumulování podpory.