Senátoři zamítnou daňový balíček, prý jde o tunel pro rozpočty

Senát

Senát Zdroj: mediafax

Senát, v němž má většinu ČSSD, zamítne daňový balíček, jehož součástí jsou návrhy o zdanění investičních fondů a nulové dani z dividend, které nedávno prošly Poslaneckou sněmovnou. Společně to prohlásili předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) a šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, podle nichž jde o tunel.

Neschválení norem nicméně může přinést potíže s aplikací dlouho připravovaného občanského zákoníku, který nabude účinnosti začátkem příštího roku.

„Musím říci, že pro sociální demokracii je nepřijatelné, aby pro takové návrhy, které znamenají obrovské riziko a skutečný tunel pro veřejné rozpočty, aby pro ně hlasovala,“ nechal se slyšet Sobotka, podle něhož by kvůli daňovému balíčku státní rozpočet v příštích letech údajně přišel o desítky miliard korun.

Podle exministra financí Miroslava Kalouska by zrušení daní z dividend znamenalo snížení příjmů státu o necelou miliardu korun, s čímž návrh rozpočtu počítá. „Současný stav totiž jeden příjem daní dvakrát. Dividendy jsou vypláceny ze zdaněného zisku a jsou rovněž zdaněny. Je nezbytné odstranit zdanění buď u právnické osoby, nebo u fyzických osob. Převážila druhá varianta a tak byla také schválena,“ řekl Kalousek.

Štěch připustil, že odmítnutí daňového balíčku může přinést určité problémy pro praktické uplatňování občanského zákoníku, s nímž souvisí. „Vláda má možnost to řešit, protože pokud by to podvazovalo uplatnění, účinnost občanského zákoníku, tak je zcela namístě se rozhodnout pro zákonné opatření,“ uvedl.

Zároveň věří, že vláda takový krok učiní. Horní komora je pak podle něj připravena takové opatření důkladně projednat.

Zákonné opatření může v době rozpuštění sněmovny navrhnout pouze vláda ve věcech, které nesnesou odkladu. Rozhoduje o nich pak Senát, jejich další platnost musí následně posvětit i Sněmovna na své první schůzi. Premiér v demisi Jiří Rusnok se již nechal slyšet, že o zákonném opatření uvažuje v případě zdanění investičních fondů, nikoli však dividend.