Seriál E15: Nemocnice – chlouba i zhouba středočeského kraje

David Rath

David Rath Zdroj: E15

Doktor Rath měl (a asi stále má) nemocnice rád. Zvláště ty středočeské, zřizované krajem. S nástupem do funkce se rozhodl, že se stanou jeho vlajkovou lodí. Jak se ukazuje nyní, nemusela v tom být jen láska k medicíně a nemuselo to být rozhodnutí zcela nezištné.

Začalo to tím, že tři velcí dodavatelé zdravotnického materiálu a techniky – firmy B. Braun Medical, Hospimed a Puro-klima – začali vyhrávat velké veřejné zakázky, a zatím to končí tím, že do dolní komory parlamentu putují další žádosti o povolení k dalšímu trestnímu stíhání Ratha. Ten podle zjištění detektivů získal ze tří zdravotnických zakázek úplatky ve výši devět milionů korun.

Pokaždé něco bokem

První dvě zakázky se týkaly přístrojů pro nemocnice v Kolíně a v Kutné Hoře. Za 156,1 milionu ji vyhrála firma Hospimed, 4,2 milionu korun připadlo Rathovi. Další úplatek pro bývalého hejtmana plynul z tendru na vybavení domova důchodců v kladenské nemocnici, který vyhrála společnost Puro Klima. Z dvoumilionové provize mu mělo připadnout 666 tisíc.

Na modernizaci nemocničních areálů se nešetřilo. Teď nad některými z nich visí velký otazník. Mapa českých nemocnic se má podle záměrů ministerstva zdravotnictví radikálně změnit, ne všechny z těch dosavadních by měly provozovat všechna oddělení. Úspory se mají dotknout celkem 93 zařízení, mezi nimi i nemocnice v Benešově či v Kolíně nebo lůžkové části kladenské nemocnice.

Potopeny v dluzích

Problematické je i hospodaření středočeských nemocnic. Třeba ztráta té kladenské dosáhla loni 68 milionů korun, a zvýšila se tak téměř o šedesát milionů. Vedení kraje se vymlouvá na změnu úhrad a na pozastavení plateb z Regionálního operačního programu. Právě kladenská nemocnice tak musela ze svých prostředků vyplatit zhruba 6,5 milionu na odvod DPH u daňových dokladů, které měly být proplaceny z evropských peněz.

Všechen byznys, který se kdy točil kolem Davida Ratha

Masivní investice do zdravotnických zařízení byla po celou dobu Rathova působení pod palbou kritiky opozice. Spory se vedly kolem tendru na výstavbu nového pavilonu interny v mladoboleslavské nemocnici za půl miliardy i kolem nových pavilonů nemocnic v Kladně a Příbrami. Noví kandidáti na hejtmana už také ohlásili, že budou prosazovat revizi generelů nemocnic.

Hospodaření středočeských nemocnicHospodaření středočeských nemocnic | E15

Vše pod kontrolou

Vypořádat se ovšem budou muset i s pozůstatky Rathovy zdravotnické koncepce. Bývalý hejtman svěřil moc nad krajskými zdravotnickými zařízeními do rukou bývalé ředitelky kladenské nemocnice . Ta stála v čele příspěvkové organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje, která byla zřízena v roce 2009 s cílem poskytovat ambulantní, lůžkovou diagnostickou a léčebně-preventivní péči. Jednoduše řečeno, ovládacími smlouvami řídila všechny krajské nemocnice. Nyní už žádnou činnost neprovozuje.

Počet lůžek ve středočeských nemocnicíchPočet lůžek ve středočeských nemocnicích | E15