Šimáček končí v čele Agentury pro sociální začleňování

Bývalý ředitel Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martin Šimáček (vlevo)

Bývalý ředitel Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martin Šimáček (vlevo) Zdroj: CTK

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) odvolal ředitele vládní Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka. Šimáček prý zatím do konce června zůstává zaměstnancem úřadu. Agenturu vedl od února 2009. Řízením Dienstbier pověřil vedoucí jednoho z odborů agentury a Šimáčkovu zástupkyni Alenu Zieglerovou. Ona i ostatní pracovníci agentury se za svého odvolaného šéfa postavili. Ministra otevřeným dopisem vyzvali, aby své rozhodnutí ještě zvážil.

„Důvody a další kroky projednáme nejprve v následujících dnech se zaměstnanci agentury. Na činnosti a poslání agentury se nic nemění. O dalších krocích budeme včas informovat,“ uvedl k odvolání Jiří Souček z kabinetu ministra.

Šimáček se nechtěl k důvodům svého odvolání vyjadřovat. „Sám ministr důvody nezveřejnil, ani já se k nim vyjadřovat nebudu. Nepovažuji je ale za relevantní,“ uvedl bývalý šéf. Zaměstnancem zatím zůstává, výpovědní lhůta mu skončí na konci června.

Za svého šéfa se postavili pracovníci agentury. V otevřeném dopise Dienstbierovi napsali, že je jeho poslední kroky krajně znepokojily. Obávají se, že by odvolání a další změny mohly poškodit agenturu jako „jeden z nejúčinnějších nástrojů vlády“ v boji proti vyloučení a utlumit její činnost. Odvolání je podle nich nespravedlivé a nesouhlasí s ním. Vyzvali Dienstbiera, aby své rozhodnutí ještě zvážil. Pod dopis se podepsalo 53 pracovníků agentury.

Ghetta přibývají, jsou jich čtyři stovky

Vládní agentura začala fungovat v březnu 2008, je jedním z odborů úřadu vlády. Spolupracuje s městy a obcemi, v nichž jsou takzvané vyloučené lokality. Podle několik let staré analýzy v Česku existuje asi 300 takových chudinských domů a čtvrtí. Žilo v nich kolem 80 tisíc lidí, a to převážně Romů. Zkušenosti z terénu ale ukazují, že těchto ghett přibývá. Jsou jich zhruba čtyři stovky.

Poradci agentury mají přispět k navázání kontaktů mezi radnicí, policií, školami či neziskovými organizacemi, které by se měly společně snažit situaci zlepšit. Nyní agentura působí ve 36 místech. Šimáček už dřív řekl, že by do konce roku 2019 měla nabídnout podporu celkem více než 70 městům a obcím.

Odvolání přišlo v nejméně vhodnou chvíli, tvrdí Šimáček

Bývalý šéf míní, že jeho odvolání přišlo pro agenturu v nejméně vhodnou chvíli. Navázala spolupráci s velkými městy jako Brno a Ostrava, ve vybraných městech pak finišují přípravy strategických plánů pro čerpání peněz z EU. Do roku 2023 Česko může na sociální začleňování získat až deset miliard. „Dospěli jsme do momentu, kdy města agentuře důvěřují. V době, kdy na agenturu nejsou žádné stížnosti, je nešikovné zbavit ji hlavy,“ řekl Šimáček. Věří, že personální změny agenturu neoslabí a jeho tým projekty úspěšně „dotáhne do konce“.

Šimáčka před šesti lety jmenoval do funkce jako vítěze výběrového řízení tehdejší ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Předtím Šimáček působil osm let v organizaci Člověk v tísni a spolupracoval také s dalšími prospěšnými společnostmi, byl i na ministerstvu školství.

Mnozí odborníci, úředníci i samotní Romové činnost agentury hodnotí pozitivně. Podle nich se díky jejímu přispění situace v řadě problémových lokalit zlepšila a lepší je tam i soužití s okolím. Agentura má ale i své kritiky. Podle některých není třeba jasné, kolika Romům vlastně skutečně pomohla začlenit se do běžného života.

Vládní Agentura pro sociální začleňování se rozdělí na dvě části
Vládní Agenturu pro sociální začleňování, která spadá pod ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), čekají organizační změny. Brzy by měla přestat fungovat jako jeden celek a měla by se rozdělit na dvě části. Ty by existovaly jako odbory sekce lidských práv Dienstbierova „úřadu“. Podle ministrovy náměstkyně Martiny Štěpánkové nemá změna agenturu oslabit, v budoucnu by měla prý naopak výrazně posílit. Dosavadního šéfa agentury Martina Šimáčka ministr ve čtvrtek odvolal.
„Agentura bude samozřejmě dál pracovat, v žádném případě se rušit nebude a nechystá se její omezení či oslabení. Naopak bude do budoucna výrazně posilovat a ještě se rozroste. Reorganizace má zajistit efektivní fungování. Připravují se nové projekty,“ řekla Štěpánková.
Agentura se má rozdělit na dva odbory. První by se zaměřoval na činnost v lokalitách a na práci s tamními partnery, druhý na „centrální úroveň“, tedy na aktivity ministerstev a na systémové změny. „Útvary se rozčlení z hlediska funkčnosti,“ upřesnila náměstkyně.