Sisák a Hala se mohou dostat z vazby na kauci 15 milionů

Petr Sisák

Petr Sisák Zdroj: ctk

Státní zástupce Adama Borgula podle České televize umožní propuštění podnikatele Petra Sisáka a podnikatele Ivo Haly z vazby na kauci 15 milionů korun. Oba jsou spolu s dalšími lidmi stíháni v kauze společnosti Via Chem Group a manipulace s insolvenčními řízeními. Případ řeší královéhradecká policie.

Halův advokát Lukáš Trojan řekl televizi, že státní zástupce rozhodl o přípustnosti složení peněžité záruky a zároveň Halovi uložil zákaz vycestování. „V tuto chvíli se jedná o tom, zda bude možné uloženou finanční částku složit,“ doplnil Trojan.

Mluvčí hradeckého krajského soudu Kateřina Podeszwová řekla, že Okresní soud v Pardubicích, který by o případném propuštění z vazby rozhodoval, do dnešních 12:00 neobdržel žádný návrh ohledně vazby. „Zatím tedy ani nelze předjímat, kdy by o tom mohl rozhodovat,“ řekla mluvčí.

V souvislosti s případem kriminalisté obvinili 14 lidí, z nichž šest bylo stíháno vazebně. Čtyři obviněné už státní zástupce propustil na svobodu, protože podle něj již nemohou ovlivňovat svědky. Sisák a Hala zůstávají ve vazbě.

Několik trestných činů

V kauze společnosti Via Chem Group a manipulace s insolvenčními řízeními vznesla policie obvinění z řady trestných činů - ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizovaném gangu. Kauza souvisí hlavně s reorganizací Via Chem Group, jejíž zmanipulovaná insolvence byla podle obvinění potřeba, aby ústecká chemička zůstala pod vlivem miliardáře Sisáka. Případ se v menší míře týká i dalších firem či podvodů.

Případ původně šetřila protikorupční policie. Počátkem dubna ale dozorující státní zástupce Borgula nechal vyšetřování převést na Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje. Podle Borgulova vyjádření policisté z protikorupční jednotky udělali při vyšetřování případu chyby a neplnili jeho pokyny.