Skiareály se otevřou už 18. prosince. Pravidla provozu se teprve připravují

 Skiareál Špindlerův Mlýn

Skiareál Špindlerův Mlýn Zdroj: Skiareál Špindlerův Mlýn

Lyžařské areály v Česku otevřou v pátek 18. prosince, tedy o šest dní dříve, než se původně zvažovalo, oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Důvodem je podle něj to, aby lidé na hory mohli vyrazit s předstihem před vánočními svátky. O tom, jaká opatření bude nutné v areálech dodržovat, rozhodne v pondělí vláda.

„Je snaha, aby se lidé, kteří chtějí lyžování využít, měli možnost na hory dostat ještě před Vánocemi, protože věříme, že většina z nich tam jede opravdu za sportem, nikoliv za večerní zábavou,“ řekl Blatný. Dřívější otevření areálů také podle něj pomůže tomu, aby si návštěvníci i provozovatelé do Vánoc zvykli na pravidla, která budou v areálech nařízena.

Podle dřívějších informací budou muset provozovatelé zřejmě zajistit to, aby se lidé neshlukovali při čekání na vlek a podobně. Očekává se také, že nebude možné otevřít stánky s občerstvením.

Asociace horských středisek ČR považuje rozhodnutí za rozumný kompromis. Určení konkrétního termínu zahájení sezony podle něj uklidní provozovatele všech služeb na horách i lyžaře, uvedl ředitel asociace Libor Knot.

Cestovní kancelář Čedok podle své mluvčí Evy Němečkové zaznamenala velký nárůst prodejů u tuzemských pobytů na horách. Poptávané jsou podle ní nejen vyhlášená horská střediska, ale i oblasti pro vyznavače dalších zimních sportů. Žádané termíny jsou podle ní od předvánočních víkendů po jarní prázdniny.

Původně premiér Andrej Babiš (ANO) mluvil o otevření lyžařských areálů k 24. prosinci jako v sousedním Rakousku. S termínem nesouhlasili provozovatelé těchto středisek, označovali ho za neopodstatněný a mluvili o tom, že jim způsobí statisícové až milionové ztráty. 

Česká vláda chtěla při otevření zimních středisek postupovat v souladu s dalšími evropskými státy. Ty ale nemají jednotný názor. Kromě Rakouska otevře sjezdovky i Polsko. Naopak Itálie a Francie je chtějí nechat přes vánoční svátky mimo provoz.

Nová sjezdovka na Ještědu
Provozovatel skiareálů Tatry mountain resort (TMR) dokončil v ještědském lyžařském areálu práce na sjezdovce Skalka. Sjezdovka Nová Skalka si vyžádala investici 140 milionů korun. Je 1,5 kilometru dlouhá a pětačtyřicet metrů široká.