Škola má platit za šikanu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Základní škola ve středočeských Hostivicích má zaplatit 50 tisíc korun svému bývalému žákovi, kterého neochránila před šikanou. Dnes o tom rozhodl Krajský soud v Praze. Chlapec (redakce jeho jméno zná, zveřejňovat ho však nebude), který chodil v době incidentu do čtvrté třídy, je dlouhodobě v péči psychologů a psychiatrů.

Žák, respektive jeho matka, chtěl po škole v rámci žaloby na ochranu osobnosti mnohem víc - satisfakci ve výši 750 tisíc korun, a to nikoli za prostou šikanu, nýbrž za znásilnění, ke kterému mělo dojít v roce 2009 na škole v přírodě. Pro znásilnění však důkazy podle soudce Vojtěcha Cepla nesvědčí.

Záhada zavřeného pokoje

Co se událo v květnu 2009 na uzavřeném pokoji mezi čtyřmi žáky čtvrté třídy, už nikdo nikdy nejspíš nezjistí. Sama oběť o událostech nejdřív mlčela, později však chlapec matce (a během vyšetřování i úřadům) řekl, že ho dva spolužáci drželi, třetí mu stáhl trenýrky a znásilnil ho. Údajný hlavní násilník nepřiznal nic, dva jeho pomocníci připustili, že došlo ke stažení trenýrek, nikoli však ke znásilnění. Případem se v minulosti zabývala rovněž policie, ani ona však neshledala, že by ke znásilnění došlo. Jediným trestem tak byly důtky, které chlapcům rozdala škola.

Tři učitelky přítomné na škole v přírodě událost před soudem bagatelizovaly. Proti nim stála výpověď chlapcovy matky - podle ní se syn po návratu ze školy v přírodě povahově naprosto změnil, uzavřel se do sebe, brečel, nic ho nezajímalo a místo jedniček a dvojek začal ze školy nosit čtyřky a pětky - a nepřímo rovněž soudního znalce, podle kterého chlapec trpí závažnou posttraumatickou stresovou poruchou, přičemž znalec prakticky vyloučil, že by si hoch vymýšlel.

Překvapivý rozsudek

Krajský soud v Praze se případem zabýval od loňského dubna a jeho dnešní rozsudek je poměrně překvapivý. Soudce Cepl sice rozhodl, že z předložených důkazů nelze dovodit, že šlo o znásilnění, zároveň však dospěl k názoru, že dřívější výpovědí chlapců (u soudu se jen četly) svědčí o dlouhodobé šikaně čtvrtého chlapce.

Hostivická škola šikanu podle soudce nezaznamenala a tím chybovala. Právě proto soud nařídil, aby chlapci zaplatila padesátitisícovou satisfakci. Škola se navíc se podle soudu snažila věc ututlat: „Učitelé nejsou jasnovidci, ale vůbec se mi nelíbila jejich reakce. Nejdřív rozdali tresty, ale když zjistili, že věc přerůstá hranice školy, tak se kolektivně pokusili věc zastavit a dál se už šířily jen zprávy, že vše bylo v nejlepším pořádku,“ řekl Cepl. Kriticky se však soudce vyjádřil i o matce šikanou postiženého žáka, která podle něj věc rozvířila do nevídaných obrátek. Místo požadovaného třičtvrtě milionu chlapci přiznal jen 50 tisíc korun.

Ředitel hostivické školy Josef Mareš odmítl zatím nepravomocný rozsudek jakkoli komentovat: „Promiňte, nebudu se k tomu vyjadřovat.“ Škola i matka chlapce se mohou nyní odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.