Skončí spor o náměstka? Sobotka posílá Babišovi právníka z Paříže

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zdroj: CTK

ČSSD navrhla jako náměstka na ministerstvo financí právníka a bankéře se zahraničními zkušenostmi Martina Prose. Socialisté se už dříve snažili protlačit na finance svého člověka, ale u šéfa resortu Andreje Babiše narazili. Šance na rozuzlení sporu o náměstka mezi největšími vládními stranami jsou ale zatím nejisté.

„Dostal jsem to jméno včera. Ještě jsem tu nabídku neviděl,“ napsal serveru Lidovky.cz, který o nominaci informoval jako první, ministr financí a majitel Lidovek Andrej Babiš. Později dodal, že se s panem Prosem v nejbližších dnech rád potká.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka kandidáta popsal jako kvalifikovaného a jazykově vybaveného člověka se zahraničními zkušenostmi. „Věřím, že novou pozici zvládne velmi dobře,“ citoval server Sobotku.

Dvaačtyřicetiletý právník Pros má za sebou kariéru v Komerční bance. Od roku 2010 působí ve vedoucích pozicích právního oddělení korporátního a investičního bankovnictví v pařížském sídle mateřské Société Générale. Pros je podle svých slov členem soc. dem. s přestávkami od roku 1989.

Martin ProsMartin Pros | Jan Hrouda/EuroKandidát na ministerského náměstka Martin Pros (foto: Jan Hrouda/E15)

Sociální demokraté původně navrhovali ministrovi Babišovi (ANO) jako náměstka pro daně středočeského radního Jiřího Peřinu (ČSSD). Babiš ho ale odmítl a funkci dal Simoně Hornochové. Následně se lídři ČSSD a ANO dohodli na obsazení politické funkce náměstka na ministerstvu financí.

Babišovi náměstci

Novým náměstkem ministra financí pro dohled nad loteriemi a hospodaření s majetkem státu se stal Ondřej Závodský (34), který dosud působil jako právník příspěvkové organizace vnitra. Poté, co opakovaně upozorňoval na různé podezřelé smlouvy, byl v září 2010 přechodně sesazen na pozici řadového referenta. V březnu 2011 byl za svůj postoj oceněn Nadačním fondem proti korupci.

Již na počátku února se novými náměstky stali Lukáš Wagenknecht (35) pro finance, audit a provoz a Simona Hornochová (40) pro daně. Dalšími náměstky na ministerstvu jsou Radek Urban pro finanční trhy, Jan Gregor pro veřejné rozpočty a Eva Anderová pro mezinárodní vztahy.