Šlechtová stopla projekt centrálních nákupů. Byl prý neefektivní

Karla Šlechtová

Karla Šlechtová Zdroj: ctk

Ministryně pro místní rozvoj (MMR) Karla Šlechtová zastavila projekt za 28 milionů korun, který řešil centrální nákupy státní správy. Prý byl neefektivní a jeho přínosy sporné. Projekt „Efektivní nákupy veřejné správy“ byl do Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost předložen před více než sedmi měsíci.

„V současné situaci byl vyhodnocen jako neefektivní. Přínosy, které měly z projektu vyplynout, byly vyhodnoceny jako nerelevantní,“ uvedla Veronika Vároši z odboru komunikace MMR.

Problematika centrálních nákupů státní správy navíc prý patří do gesce ministerstva financí. „Ministerstvo pro místní rozvoj je odpovědné za centrální zadávání veřejných zakázek,“ doplnila Vároši.

Šlechtovou jako šéfku MMR vybral vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, který vede hnutí ANO. Právě on prosazuje, aby stát nakupoval potřebné komodity a služby centrálně. Týkalo by se to například kancelářských potřeb a papíru, vybavení pracovišť či energií a telekomunikačních služeb. Přesný seznam položek, u nichž bude centrální nákup povinný, zatím neexistuje. Stejně tak není jasné, na koho přesně se tato povinnost bude vztahovat

Šéf hnutí ANO Babiš si od toho slibuje výraznou úsporu provozních nákladů státu. Kromě centrálního nakupování by měla ministerstva a jimi zřizované organizace omezit také smlouvy s externími dodavateli. V rozpočtu na příští rok navrhuje, aby resorty snížily své provozní náklady až o polovinu.

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost spadá pod ministerstvo práce a sociálních věcí. Financuje projekty zaměřené hlavně na snižování nezaměstnanosti prostřednictvím aktivní politiky na trhu práce a profesního vzdělávání, na začleňování sociálně vyloučených obyvatel zpět do společnosti a zvyšování kvality veřejné správy.

V končícím programovém období 2007 až 2013 měl z Evropského sociálního fondu k dispozici celkem 1,88 miliardy eur, dalších 330 milionů eur byl příspěvek na spolufinancování z českých veřejných zdrojů.

Babišovi produktoví bojovníci