Sněmovna: kraje dostanou více z vybrané DPH, obce si nepolepší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Příjmy krajů z vybrané daně z přidané hodnoty se od příštího roku zvýší zhruba o 3,5 miliardy korun. Rozhodli o tom dnes poslanci, když schválili novelu zákona o rozpočtovém určení daní. Sněmovna nepodpořila po tříhodinové debatě návrhy pravicové opozice, podle nichž by si na úkor státu polepšily i obce. Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.

Kraje nyní získávají z vybrané daně z přidané hodnoty 7,86 procenta. Nově by měly mít podle vládní novely 8,92 procenta. Příjmy krajů z daní by se tak vrátily do stavu před rokem 2011, kdy se podíl krajů na daňových výnosech snížil. Pro vládní návrh hlasovalo 160 z 161 přítomných poslanců, jeden se zdržel.

„Krajům nic nepřidáváme, vracíme jim jen to, co jim ODS a TOP 09 sebrala,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) nyní není důvod příjmy obcí zvyšovat, rostly už v minulosti a rostou i zůstatky na jejich běžných účtech. Zástupci koalice ale připouštějí, že v budoucnu, možná už příští rok, se změn zákona ve svůj prospěch obce dočkají.

Sobotka: Krajům nic nepřidáváme, vracíme jim jen to, co jim ODS a TOP 09 sebrala

Předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova na Hodonínsku František Lukl reagoval na dnešní rozhodnutí poslanců slovy, že radnice sice „prohrály bitvu, nikoli ale válku“. I města a obce chtějí navýšit své rozpočty jako kraje, přičemž pokud by uspěly, mohly by získat zpět, stejně jako kraje - 3,5 miliardy korun ročně. Příští týden zasedá na ministerstvu financí expertní skupina, která se věcí bude zabývat. „Rozhodně se nevzdáváme,“ uvedl Lukl s tím, že radnice jsou ve velmi podobné situaci jako kraje.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek podotkl, že úprava, kterou se v minulosti snížily výnosy krajů z DPH, se týkala i obcí. I u nich by se tedy měl podle něho vrátit původní stav. Podle Vladislava Vilímce (ODS) je pro zvýšení podílu obcí díky růstu ekonomiky vhodná situace.

Diskriminace obcí

Poslankyně za TOP 09 Věra Kovářová (STAN) hovořila v souvislosti s vládní předlohou o diskriminaci obcí. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury by se dvoumiliardová úspora v návrhu státního rozpočtu pro příští rok ve prospěch obcí našla.

Občanští demokraté neuspěli s požadavkem zvýšit podíl obcí ve dvou krocích až na 23,58 procenta, ač vedle poslanců za TOP 09 získali podporu taky od KSČM a Úsvitu. V roce 2017 si měly podle jejich návrhu přilepšit o 3,6 miliardy korun, od roku 2018 o 6,6 miliardy.

Sněmovna nepřijala ani návrh svého výboru pro veřejnou správu, pro který vedle opozice hlasovalo navzdory nesouhlasu ministra financí Andreje Babiše (ANO) i několik sociálních demokratů a poslanci z hnutí ANO a jeden lidovec. Poslankyně klubu TOP 09 a Starostů Věra Kovářová ve výboru dříve prosadila, aby obce dostávaly 21,4 procenta. Bylo by to kolem dvou miliard korun ročně navíc. Nyní obce dostávají z výnosu 20,83 procenta.

Hašek je spokojený

Předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) je se změnou spokojený. Vrácené daňové výnosy prý využijí kraje především na investice. Dodal, že dnešním rozhodnutím Sněmovny plní vláda dohodu s asociací.

Finanční úřady vybraly loni na dani z přidané hodnoty 322,9 miliardy korun, meziročně zhruba o 14 miliard korun více. Státní rozpočet získal loni podle údajů ministerstva financí na DPH 230,2 miliardy korun, tedy o pět procent více.

Krajům a obcím klesl podíl na výnosech z daně z přidané hodnoty za vlády Petra Nečase (ODS). Tehdy v době hospodářské krize bylo cílem získat peníze ze zvyšování sazeb DPH jen do státního rozpočtu kvůli financování druhého důchodového pilíře, jenž nynější vláda ruší. Zároveň se ale měnilo rozpočtové určení u obcí, kdy si menší obce polepšily na úkor velkých měst.