Sněmovna spolkne o 89 milionů víc než letos, o desítky milionů si polepší i Senát

ilustrační

ilustrační Zdroj: JAKUB POLACEK / Blesk.cz

ilustrační
ilustrační
ilustrační
4
Fotogalerie

Poslanecká sněmovna má mít v rozpočtu na příští rok o 89 milionů víc než letos, Senát o 32 milionů víc. Sněmovna má hospodařit s částkou 1,328 miliardy korun, Senát s 589 miliony korun.

Nárůst výdajů si vyžádalo například zvýšení platů zaměstnanců i ústavních činitelů a jejich náhrad. Návrhy rozpočtů obou parlamentních komor dnes schválil sněmovní rozpočtový výbor. Vláda je bude muset při sestavování celkového návrhu rozpočtu zapracovat.

Poslanci schválili návrh rozpočtu Sněmovny o 600 tisíc korun vyšší, než navrhovalo ministerstvo financí. Jak poslance informoval sněmovní kancléř Petr Kynštetr, tato částka je určena na energie a záležitosti spojené s otevřením nového atria v jedné ze sněmovních budov.

Poznamenal, že toto atrium bude mít jistou energetickou náročnost, ale bude to další významný prostor, který se bude využívat na různé akce, například semináře.

Kancléř také poslance informoval, že Sněmovna bude muset v dohledné době opravit fasády například na hlavní budově ve Sněmovní ulici, která je 27 let stará, ale bude vyžadovat celkovou opravu.

Obdobně bude nutné opravit fasádu i na budově na rohu Sněmovní a Nerudovy ulice. Navíc bude nutné investovat asi deset milionů korun do kybernetické bezpečnosti. V rozpočtu však tyto částky zahrnuty nejsou, kancléř o těchto záměrech dnes pouze informoval.

Do rozpočtu Senátu se na příští rok také promítlo zvýšení platů ústavních činitelů. Příští rok je navíc pro Senát volebním rokem, kdy se bude volit třetina Senátu, proto bylo nutné počítat i s odchodným senátorů.