Sněmovna vydala Pekárka ke stíhání, soud může pokračovat

Poslanec ODS Roman Pekárek

Poslanec ODS Roman Pekárek Zdroj: ctk

Sněmovna dnes vydala poslance ODS Romana Pekárka k trestnímu stíhání. Pekárek byl nepravomocně odsouzen k šesti letům vězení za korupci. Nyní se bude moci uskutečnit odvolací soud. Pro vydání hlasovalo 158 ze 161 přítomných poslanců. Pekárek v dolní komoře nedávno nahradil jednoho z rebelujících poslanců ODS; ve straně pozastavil členství.

Pekárek, jenž vinu popírá a říká, že soud rozhodl chybně, před poslanci ke kauze nepromluvil. Hlasování se stejně jako Václav Cempírek (TOP 09/STAN) a Jiří Dolejš (KSČM) zdržel.

Pekárek pomohl koalici prosadit ve Sněmovně daňový balíček, církevní restituce nebo zavedení reformního druhého důchodového pilíře od příštího roku. Ačkoli ho špičky ODS , ten to ale .

Pekárek jako bývalý kolínský místostarosta nabídl podle obžaloby brněnskému podnikateli Petru Ličkovi, že zařídí za milionový úplatek prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu. Pekárkovi se podle žalobce podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo. Vlastník nyní parcely pronajímá k zemědělským účelům.

Ličkovi, který Pekárkovi úplatek údajně nabídl, soud vyměřil roční vězení. Oba shodně od začátku kauzy tvrdí, že jsou nevinní. Odvolací jednání soudu je nařízeno na 18. prosince.