Sobotka: Bezpečnostní rada nesmí nahradit šetření policie. Dřív prý nebude

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítá snahy zatahovat Bezpečnostní radu státu do živého policejního vyšetřování. Rada tu podle něj není od toho, aby jakkoliv nahrazovala policejní šetření, k tomu slouží zákonné postupy. Bezpečnostní radu prý nelze účelově svolávat, sejde se proto až v řádném červencovém termínu.

O konání Bezpečnostní rady státu kvůli reorganizaci policie mají zájem lidovci a hnutí ANO, jehož předseda Andrej Babiš k jejímu svolání dnes Sobotku vyzval dopisem. Předseda vlády předtím odložil radu z 22. června na 20. července. Účast na ní nevyloučil prezident Miloš Zeman, k reorganizaci policie se chce vyjádřit tento čtvrtek.

Sobotka večer novinářům při příchodu na poslanecký klub ČSSD řekl, že dalším důvodem pro odklad jednání bezpečnostní rady je i to, že ve středu zasedne vláda a po ní koaliční rada. Na jednání bezpečnostní rady už tak podle něj nebude čas.

Zneužívání policie v politickém boji je podle Sobotky nepřípustné. „ČSSD zásadně odmítá válku o politické uchvácení policie či zastavení změn, které mají vést k její efektivnější práci a lepším výsledkům,“ uvedl premiér. Očekává, že o aktuálním vývoji reorganizace policie bude vládu do konce června písemně informovat ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Sobotka zdůraznil, že reorganizace policejních složek a útvarů je plně v kompetenci Chovance a policejního prezidenta Tomáše Tuhého. „Nelze připustit, aby do nich bylo jakkoli zasahováno či se v této věci vedla politická kampaň. Takové jednání je nebezpečné a zásadně nabourává nezávislost policie v naší zemi,“ uvedl.

Právě Tuhý dnes podal Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) trestní oznámení kvůli pondělnímu prohlášení šéfa ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiřího Komárka. Tuhý je podle něho podezřelý z úniku informací. Komárek a odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta by svá podezření kolem změn v policii měli ve čtvrtek sdělit sněmovnímu bezpečnostnímu výboru, který svolal jeho místopředseda Bronislav Schwarz (ANO).

Reorganizace policie počítá se sloučením protimafiánské a protikorupční policie. Lidé z okolí Šlachty naznačují, že změny se připravují především proto, aby byl ÚOOZ rozprášen. Žádali svolání bezpečnostního výboru, aby mohli informovat o údajném propojení policie s lidmi z kriminálního prostředí.

Sobotka ale podotýká, že zákon nepřipouští, aby trestní věci projednával výbor pro bezpečnost nebo Bezpečnostní rada státu. Hnutí ANO se podle něj chová podobně jako ODS v roce 2006 a celá situace prý nápadně připomíná dění okolo takzvané Kubiceho zprávy.

Opět ÚOOZ

„Tlak směřuje dokonce od stejného policejního útvaru, který se angažoval v politickém boji již před deseti lety, kdy došlo k účelovému úniku směsi dezinformací, jež zásadně narušily průběh tehdejších voleb a soutěž politických stran,“ dodal Sobotka.

Před deseti lety tehdejší šéf ÚOOZ Jan Kubice předložil poslancům zprávu, která upozorňovala na sílící vliv organizovaného zločinu v Česku. Jelikož část utajovaného dokumentu unikla do médií a bylo těsně před volbami, vzbudila zpráva vlnu nevole především v řadách tehdy vládní ČSSD.

Kubiceho, který se později stal ministrem vnitra, žalovala jak sociální demokracie, tak i její bývalý předseda Jiří Paroubek. Strana nakonec žalobu stáhla, Paroubkovo dovolání Nejvyšší soud v dubnu 2011 odmítl a potvrdil, že Kubice se mu za zprávu nemusí omlouvat. Národní bezpečnostní úřad později pokutoval někdejší poslance ODS Ivana Langera a KDU-ČSL Pavla Severu za to, že nechali tajný dokument bez dozoru, a ten pak unikl do médií.

ČSSD chce vyšetřovací komisi ke sporům v policii
Poslaneckému klubu ČSSD se nelíbí způsob, jakým místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Bronislav Schwarz z vládního hnutí ANO svolal na čtvrtek mimořádné jednání výboru k situaci v policii. Sociální demokraté také budou iniciovat vznik parlamentní vyšetřovací komise, která by se měla spory v policii zabývat. Po dnešním večerním jednání poslaneckého klubu ČSSD to novinářům řekl jeho předseda Roman Sklenák.