Sobotka: ČSSD bude hlasovat pro zbavení imunity poslance Ratha

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Obviněný středočeský hejtman a poslanec David Rath by měl pozastavit členství v ČSSD a odejít z funkcí v kraji. Uvedl to předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. V podzimních krajských volbách by už Rath podle něho neměl kandidovat. Sobotka také řekl, že ČSSD bude v červnu hlasovat pro zbavení Davida Ratha poslanecké imunity.

Rath figuruje v případu, v němž celkem osm lidí čelí podezření z poškozování zájmů EU, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky.

„Já se domnívám, že David Rath, pokud mu bylo sděleno takto závažné obvinění, už nemůže na naší kandidátce pro příští volby figurovat. Bude nyní na vedení organizace středočeské sociální demokracie, aby hledala nového lídra pro krajské volby,“ uvedl Sobotka. Vhodné by podle něho bylo, aby Rath rezignoval na funkci hejtmana a patrně i opustil středočeské zastupitelství.

Druhý muž ČSSD Michal Hašek řekl, že je na místě omluva lidem. Chování Davida Ratha ho mrzí. „O to více, že to bylo ve dresu hejtmana,“ řekl Hašek. Pokud Rath nepožádá o přerušení členství v ČSSD do pátku, pozastaví mu ho vedení strany. Z ČSSD by měli podle jejího předsedy odejít i další lidé, kteří čelí obvinění v kauze Davida Ratha. Kolik jich je, Sobotka zatím přesně neví. Přinejmenším jde o šéfku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou, která je členkou Ústředního výkonného výboru ČSSD. Sobotka, který ve sněmovně vede imunitní a mandátový výbor dále uvedl, že si nedovede představit, aby poslanci ČSSD nehlasovali pro zbavení imunity Davida Ratha a jeho vydání trestnímu stíhání. Tomu v případě, že se podezření policie potvrdí hrozí až dvanáctiletý trest odnětí svobody.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nechtěl Rathův případ příliš komentovat. „Obecně mohu říct, že mám velký strach, že sociální demokracie dramaticky ohrožuje čerpání našich prostředků z Evropské unie,“ dodal ale. To se podle něj nevztahuje jen k tomuto případu, ale i ke kauzám kolem Krajské zdravotní v Ústí nad Labem či operačního programu Severozápad.

Ohledně rezignace na poslanecký mandát by Sobotka nechal rozhodnutí na Rathovi. „Osobně bych pokládal za vhodnější, aby se vzdal všech svých politických a veřejných funkcí, ale rozumím tomu, že vzdání se poslaneckého mandátu je nevratný proces,“ podotkl šéf ČSSD. Mandát by měl podle něho složit nejpozději v situaci, kdy by byl odsouzen.

Sobotka očekává, že si Rath a další sociální demokraté, pokud byli v kauze obviněni, pozastaví do pátku členství ve straně. V případu figuruje rovněž ředitelka kladenské nemocnice, sociální demokratka Kateřina Pancová. „Pokud si po sdělení obvinění nepozastaví členství sami, tak toto rozhodnutí učiní předsednictvo v pátek,“ dodal.