Sobotka plánuje limity pro financování volebních kampaní

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka (11. října)

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka (11. října) Zdroj: CTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce zavést limity pro financování volebních kampaní a omezit sponzoring stran. První návrhy má vláda dostat v lednu příštího roku. Sobotka to řekl poslancům při interpelacích v souvislosti s poznatky z říjnových komunálních a senátních voleb. Se zvýšením státního příspěvku úspěšným politickým stranám předseda vlády nepočítá.

„Je naprosto nezbytné, abychom tyto regulace přijali, aby se volební kampaně už skutečně nezvrhly v soupeření marketingových plánů,“ uvedl Sobotka. Posvítit si chce také na privátní politické strany. „Je potřeba zajistit, aby politické strany plnily veřejný zájem a nesloužily k prosazování privátních zájmů komerčního nebo obchodního charakteru,“ uvedl.

Pomoci by tomu měla podle premiéra novela o politických stranách, kterou má vláda dostat k projednání nejpozději v lednu příštího roku. Strany by podle ní musely používat ke svému financování transparentní účet, své příjmy a výdaje by musely zveřejňovat na internetu a od občanů a firem by směly přijímat dary ve výši nejvýše dvou milionů korun ročně.

Všichni budou muset doložit, jak kampaň financovali

Navazující novely volebních zákonů by pak měly stanovit limity výdajů na kampaně a všichni kandidáti by museli po volbách předložit zprávu o financování kampaně pod hrozbou sankce. Podobná pravidla platí zatím při prezidentských volbách. Rozšířit i na ostatní typy voleb se je neúspěšně snažil již ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) formou senátorských novel.

Premiér se na dotaz místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska distancoval od zářijového prohlášení prezidenta Miloše Zemana, že by sankce EU proti Rusku měly být zrušeny. „Myslím si, že některé jeho výroky, které na ostrově Rhodos pronesl, nezapadají do koncepce naší zahraniční politiky,“ uvedl Sobotka. Zeman byl na Rhodosu na konferenci, kterou pořádal pořádal ruský oligarcha Vladimir Jakunin.

Sobotka se zastal zemanových výroků v Číně

Sobotka se naopak zastal Zemana za výroky jeho při návštěvě Číny, které prý byly v souladu se změnou kurzu české diplomacie. Zeman mimo jiné řekl, že ČR uznává územní celistvost Číny včetně Tibetu a Tchaj-wanu. „Rozhodně nesouhlasím s tím, že návštěva prezidenta v Číně byla ostudou naší zahraniční politiky. Já si myslím, že návštěva prezidenta v Číně byl diplomatický politický úspěch a byl to také ekonomický úspěch,“ řekl Sobotka. Výsledky cesty podle něj bohužel zastínila debata o tom, že se Zeman vrátil z Číny letounem, který si pronajala finanční skupina PPF.

Dotazy řady sociálních demokratů daly premiérovi příležitost znovu informovat například o tom, jak vláda hodlá od příštího roku zvyšovat platy ve veřejné správě a jak bude bojovat proti kriminalitě. Sobotka mimo jiné uvedl, že se ztíží možnost vyhnout se sankcím za přestupky. Úřady budou moci pozastavit čas na vyřízení přestupku, pokud by jeho pachatel oddaloval udělení trestu s cílem dosáhnout zahlazení svého přečinu uplynutím lhůty pro jeho vyřízení.