Sobotka: Po volbách zvýšíme tlak na odchod vlády

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Druhé kolo senátních voleb, v němž kandidáti ČSSD uspěli ve 13 obvodech, označil šéf nejsilnější české strany Bohuslav Sobotka za úspěšné. Na tiskové konferenci v Lidovém domě připomněl, že klub ČSSD bude mít po těchto volbách 46 členů, a bude tak největším politickým klubem v historii horní komory českého parlamentu. Krajské a senátní volby minulý a tento týden podle Sobotky vyzněly proti vládní koalici a zvýší tlak na odchod vlády premiéra Petra Nečase (ODS).

„Je to jasný vzkaz vládě, že by měla skončit, je to výraz toho, že lidé si přejí její odchod, že si přejí politickou změnu,“ řekl viditelně spokojený předseda ČSSD. Lidé ve volbách podle něj jasně ukázali, že nechtějí, aby se TOP 09 a ODS podílely na správě krajů a že si nepřejí, aby tyto strany měly vliv na rozhodování Senátu.

Kandidáti ČSSD uspěli ve 13 obvodech z 23, kde se dostali do druhého kola. Celkem se rozhodovalo o 27 senátorských křeslech. Sociální demokracii, která čekala zisk kolem 12 křesel, se tak podle Sobotky podařilo splnit svůj hlavní volební cíl. Tím bylo udržení nadpoloviční většiny v Senátu. „To je velmi důležité pro to, abychom mohli korigovat záměry vládní politiky v legislativní oblasti, napravovat chyby ve vládních návrzích, ukazovat, kde vláda udělala chybná řešení,“ uvedl předseda nejsilnější české politické strany. Umožňuje to prý také zablokovat snahy měnit Ústavu ČR způsobem nepřijatelným pro většinu společnosti.

ČSSD se ve Sněmovně i v Senátu bude podle svého předsedy snažit dosáhnout toho, aby vláda co nejdříve skončila a byly nové parlamentní volby. „Právě nové volby do Sněmovny by daly šanci ČR na změnu celkové politiky,“ podotkl Sobotka.

Pokud vláda v příštích týdnech například padne poté, co ve sněmovně neprojde některý z jejích návrhů, třeba vládní balíček daňových změn, mohly by se volby konat už na počátku příštího roku.

Sobotka také připomněl, že v lednu budou lidé poprvé přímo volit nového prezidenta. Úspěch v nynějších volbách prý „výrazně posílil ambici“ strany, aby uspěl její prezidentský kandidát Jiří Dienstbier, a ČSSD prý nyní bude pracovat na tom, aby se tak skutečně stalo.

Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) podotkl, že za ČSSD do jeho komory bylo zvoleno 13 velmi kvalitních kandidátů, za kterými je vidět výsledek životní práce. „Mají za sebou úspěšnou kariéru, budou velkým přínosem pro činnost Senátu,“ podotkl. Klub ČSSD podle něj bude pokračovat ve srozumitelné politice a bude překážkou „asociálním krokům“ vlády.

Za své senátory bude ČSSD ročně dostávat 41 milionů korun, polepší si tak o šest milionů. Sobotka dnes poděkoval občanům, kteří přišli k volbám, jen takovým způsobem je podle něj možné situaci v zemi změnit. Ve druhém kole v pátek a dnes byla ve volbách účast 18,6 procenta.