Sobotka: Prohlášení Islámského státu nesmíme podcenit

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Prohlášení Islámského státu, který prý zařadil Českou republiku mezi své úhlavní nepřátele v "koalici ďáblů", není možné podcenit, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Tajné služby mu budou věnovat odpovídající pozornost, uvedl premiér. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) propagandistické video označil za dosud nejviditelnější výpad teroristů vůči Česku. "Jsme v dobrém klubu," reagoval zprávu o videu Islámského státu podle svého mluvčího prezident Miloš Zeman.

„Česká republika je už několik let součástí mezinárodní koalice, která aktivně bojuje proti Islámskému státu. Není důvod se divit, že si toho islamističtí radikálové všimli,“ uvedl ministerský předseda. „Nic nesmíme podcenit, včetně tohoto prohlášení. Policie a tajné služby mu budou věnovat odpovídající pozornost,“ poznamenal také.

Ani podle Chovance není na prohlášení nic překvapivého. „Jsme na seznamu nejvyspělejších zemí světa, kterým fanatičtí teroristé vyhlásili válku už dávno. Jsem přesvědčen, že tuto válku vyhrajeme. Naše bezpečnostní opatření zůstávají i nadále posílená,“ uvedl ministr.

Za překvapivé nepovažuje prohlášení ani vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Česko hájící demokracii a svobodu je podle něj samozřejmě v přísném rozporu s touto teroristickou skupinou. Bělobrádek navrhl Sobotkovi, aby kvůli videu svolal bezpečnostní radu státu. Za to se postavil i ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Sobotka: Česká republika je už několik let součástí mezinárodní koalice, která aktivně bojuje proti Islámskému státu. Není důvod se divit, že si toho islamističtí radikálové všimli

„Představitelé tzv. Islámského státu sami říkají, že nejméně polovina jejich tažení proti nám je mediální kampaň. Teď si užívají své pochybné čerstvé popularity a snaží se zasáhnout co nejdál a vydržet co nejdéle. Připadá mi, že dokonce i reagovat na jejich velkohubé filmové klipy je chyba,“ reagoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Zničit základní ideu terorismu podle něj bude trvat. „My se musíme naučit s ní žít, čelit této hrozbě a omezovat ji na minimum. Bude to tvrdý a těžký zápas a my musíme být součástí těch, kteří ho podstupují, protože jsme součástí civilizace, na kterou toto zločinné uskupení útočí,“ konstatoval také.

„Tak nás IS prý zařadil do 'ďábelské koalice'. Každým svým činem IS ukazuje, že nejsme ve střetu různých kultur, ale ve střetu s barbarstvím!“ vyjádřil své přesvědčení na twitteru ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Extremisté ve videu vyhrožují odvetnými opatřeními alianci 60 zemí - včetně ČR - jejichž vlajky se v záznamu objevují. Snímek, jehož pravost se stále ověřuje, zveřejnil panarabský deník Al-Haját a po něm jej převzaly západní weby.