Sobotka rozdal na vládě odměny za 263 milionů, úředníci si to prý zaslouží

JAKO FIRMA? Aby se stát choval komerčně neboli vlastně zdravě a dravě, to je přání kdekoho

JAKO FIRMA? Aby se stát choval komerčně neboli vlastně zdravě a dravě, to je přání kdekoho Zdroj: Repro Strategie (Jan Hrouda)

Vládní koalice rozdělila ve druhém pololetí mezi úředníky odměny ve výši 263 milionů korun, což je meziročně o 34 milionů korun více. Členové vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) si ale podle informací Českého rozhlasu (ČRo) stojí za tím, že jejich podřízení si takové ohodnocení zaslouží.

V přepočtu na jednu osobu inkasovali nejvíc zaměstnanci úřadu vlády, ministerstva zahraničí, kultury a životního prostředí. Na odměnách dostali pracovníci těchto úřadů v průměru 34 644 korun, 31 579 korun, 31 332 korun a 31 143 korun.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) jsou odměny zasloužené. Zaměstnanci přispěli k výraznému zlepšení čerpání evropských fondů. „Jsou tam záležitosti, které se týkají přípravy konkrétních zákonů nebo projektů. Například kotlíkových dotací nebo nové Zelené úsporám,“ řekl ČRo Brabec. Šetřilo se naopak na ministerstvu školství. Tamní úředníci brali k platu navíc průměrně necelých osm tisíc korun.

Souběh funkcí

Jednu z nejvyšších letošních prémií pak podle ČRo dostal náměstek na ministerstvu kultury Patrik Košický. Konkrétně 230 tisíc korun. Mimořádný bonus si podle šéfa úřadu Daniela Hermana (KDU-ČSL) zasloužil mimo jiné tím, že vedle funkce náměstka vykonával i funkci ředitele kabinetu ministra. „A to, že jsme museli zavádět služební zákon, znamenalo celou řadu velice náročných administrativních aktů. Jednalo se v podstatě o souběh těchto dvou funkcí,“ uvedl Herman.

Jasná pravidla pro odměňování státních úředníků stanovil právě služební zákon, který platí od letošního července a spadá pod něj skoro 70 tisíc lidí. Podle služebního zákona činí maximální výše odměny nejvýše 25 procent z ročního úhrnu nejvyššího platového tarifu a nejvýše přípustného osobního příplatku v příslušné platové třídě.

„Limit jsme zavedli úmyslně právě proto, abychom vyloučili extrémy, kdy byla v minulosti zneužívána pravomoc udělovat neomezené odměny a neodpovídalo to reálnému výkonu, který byl některými lidmi odváděn ve státní správě,“ poznamenal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).