Sociální dávky budou možná přes platební kartu, alkohol a cigarety koupit nedovolí

Úřad práce

Úřad práce

Lidé, kteří mají nárok na podporu v hmotné nouzi, nebudou od příštího roku dostávat hotovost, ale budou si muset pořídit platební kartu. Takzvanou sociální kartou nepůjde vybírat z bankomatu nebo s ní například platit v baru. Vyplývá to z čerstvě dokončeného materiálu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), o kterém informují Hospodářské noviny.

V supermarketu s kartou sice zaplatit půjde, ale pokud se na účtence objeví alkohol nebo cigarety, úřady to snadno zjistí a budou moci dotyčného potrestat. Nové platební karty by měly být napojeny na daňovou správu, úřady tedy budou schopné rozlišit, jestli někdo například nenakupuje zboží zatížené spotřební daní.

„V rámci tohoto systému budeme moci zjistit, zda si člověk nekupuje nějaké nežádoucí zboží, a přikročit i ke snížení sociálních dávek nebo přímo k jejich odebrání,“ řekl Hospodářským novinám první náměstek MPSV Vladimír Šiška.

Úspory až stovky milionů korun ročně

Stát chce svěřit vydávání a správu nových platebních karet některé z velkých bank, v nejbližší době má být vypsána soutěž. Banka, která zvítězí v tendru, bude dostávat kolem jednoho procenta z objemu transakce provedené kartou. Banky čekají na detaily a zatím nechtějí projekt nijak komentovat.

„Zatím mohu prozradit, že zájemce bude muset zainvestovat nemalé prostředky a návratnost se bude pohybovat v řádu let,“ řekl k tomu Šiška. Náklady na zavedení karet mají prý být pro stát nulové a úspora na administrativě a dalších věcech má být v řádu stovek milionů korun ročně.

Sociální karty by mohly mít širší využití

Sociální karty jsou součástí rozsáhlejšího plánu, podle kterého se mají sjednotit počítačové systémy jak pro výběr daní a odvodů, tak pro výplatu nejrůznějších dávek. V první fázi mají být vydány karty lidem, kteří je budou muset používat povinně. Těch jsou desítky tisíc a stát jim ročně přispívá dohromady přes čtyři miliardy korun.

U jiných dávek ale bude možné kartu použít dobrovolně, takže podle Šišky by mohlo být příští rok vydáno až 800 tisíc karet. MPSV plánuje, že časem by bylo možné na kartu vyplácet i důchody, pokud o to senioři budou stát.