Soud obdržel Rathovu stížnost na vazbu

David Rath

David Rath Zdroj: E15

Krajský soud v Ústí obdržel stížnost Davida Ratha na vazbu. Zatím není jasné, za jak dlouho ji soud vyřídí. Uvedla to mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem Irena Jeřábková.

„Lhůta pro rozhodnutí o stížnosti v trestním řádu stanovena není,“ dodala mluvčí. Okresní soud v Ústí nad Labem na Ratha uvalil vazbu 16. května. Soudce musel kvůli tomu jet do Prahy. Soud Ratha do vazby poslal kvůli obavě, že by mohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti nebo že by mohl utéct.

Poslanci zítra rozhodnou o tom, zda Ratha vydají trestním stíhání. Očekává se, že jeho stíhání v případu údajně zmanipulované zakázky na opravu buštěhradského zámku sněmovna potvrdí. Ratha dovezou na jednání policisté z vazební věznice v Litoměřicích.

Středočeský kraj dnes zároveň zvolil místo Ratha novou hejtmanku - Zuzanu Moravčíkovou (ČSSD), dosavadní krajskou náměstkyni pro majetek.

Policisté Ratha 14. května zadrželi s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Kriminalisté tvrdí, že to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku na opravu buštěhradského zámku. Poslanec obvinění odmítá, myslel si prý, že v krabici je víno. Za přijetí úplatku mu hrozí až dvanáctileté vězení.

Spolu s ním policie stíhá dalších sedm lidí kvůli údajným machinacím s veřejnými zakázkami ve středních Čechách. Mezi obviněnými jsou například ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a exposlanec Petr Kott, kteří prý Rathovi peníze předali.