Soud odmítl žalobu firmy Eurovia na antimonopolní úřad

ÚOHS

ÚOHS Zdroj: CTK

Krajský soud v Brně odmítl žalobu stavební firmy Eurovia proti prověřování údajného kartelu stavebních podniků antimonopolním úřadem. Firma si stěžovala na způsob, jakým Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zajišťoval důkazy. Žaloba byla podána opožděně, oznámila mluvčí soudu Lenka Smutná Polachová.

Antimonopolní úřad podezřívá z kartelu kolem 20 firem, Eurovia je jednou z nich. Případem se ÚOHS zabývá od roku 2013 a dosud uváděl, že vydání konečného rozhodnutí musí právě kvůli žalobě Eurovie odložit.

Na začátku podezíral Eurovia CS, Strabag, Swietelsky stavební, K-building CB a SaM silnice a mosty. Případ se ale postupně výrazně rozrostl. Pokud ÚOHS kartel prokáže, hrozí firmám pokuty v řádu desítek milionů korun. V minulosti úřad opakovaně uváděl, že kartelové dohody považuje za jeden z nejzávažnějších přečinů proti hospodářské soutěži.

ÚOHS si důkazy zpravidla zajišťuje přepadovkami

ÚOHS v případech kartelových dohod obvykle zajišťuje důkazy přepadovým šetřením v sídle firem. Tento postup ale před časem napadly v jednom konkrétním případě Delta Pekárny. Evropský soud pro lidská práva pak loni v říjnu uznal stížnost firmy, že české úřady inspekcí v jejích kancelářích před 11 lety bez soudního povolení porušily Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv. Česká republika má zaplatit firmě odškodné 5000 eur (137 tisíc korun). Od té doby vedou právníci spory, zda rozsudek má platnost na všechny inspekce ÚOHS, či nikoli.

Antimonopolní úřad po zhruba půlroční přestávce letos v březnu oznámil, že znovu začne provádět přepadová šetření. Z analýzy, kterou si ÚOHS udělal, údajně vyplynulo, že v kontrolách firem může pokračovat. Nedávno třeba uložil milionovou pořádkovou pokutu firmě Czech frost, firma neposkytla úřadu obchodní záznamy, které vyžadoval.