Soud se věnuje výpovědi Salačové, na Ratha se zřejmě nedostane

Obviněná Ivana Salačová se soudem spolupracuje. Advokáti ostatních obviněných však upozorňují na rozpory v jejích výpovědích.

Obviněná Ivana Salačová se soudem spolupracuje. Advokáti ostatních obviněných však upozorňují na rozpory v jejích výpovědích.

Kauza Davida Ratha a dalších obžalovaných pokračuje také dnešním dnem. Na programu jsou tentokrát videozáznamy dřívějších výpovědí podnikatelky Ivany Salačové, která se jako jediná ke korupci přiznala. Přehrávání záznámů potrvá pravděpodobně do středy.

Policie zpovídala loni Salačovou třikrát a její výpovědi se lišily. Na to poukazují advokáti obviněných. Podnikatelka tvrdí, že její poslední výpověď je hlavní a konečná. Protokoly z výslechů jsou sice k mání v písemné podobě, soudce Robert Pacovský ale dnes uvedl, že záznam přehrává zejména proto, aby byla vidět atmosféra při výsleších. Účastnili se jich advokáti obviněných a provázejí je desítky jejich námitek vůči policejnímu postupu a zejména kladení otázek. Policistka musela právníky často napomínat, aby do výslechu nezasahovali.

Několikahodinové výslechy bude soudce přehrávat s největší pravděpodobností celý dnešek a také ve středu. Pak se k nim bude Salačová znovu vyjadřovat a odpovídat na další otázky advokátů a soudu.

Advokáti dalších obviněných upozorňují na rozpory ve výpovědích Salačové

Salačová v předchozích dnech před soudem již vypovídala a obhájci zbylých obviněných se zaměřili zejména na rozpory v tom, co říkala dříve. Podnikatelka popisovala, jak vypadal mechanismus upravených soutěží: podmínky tendrů se prý upravily na míru předem vybrané firmy a zbylé společnosti, které postoupily do dalšího kola, byly domluveným „křovím“, aby výběrové řízení navenek vypadlo v pořádku.

Soudní výslech Salačové a dotazy advokátů začaly již minulý týden ve čtvrtek poté, kdy měl vypovídat Rath, ale omluvil se kvůli únavě. Pokračovaly ještě v pátek, ale Salačová požádala o přerušení výslechu, protože byla rozrušená. Na webu se prý v komentáři dočetla, že je „ženská na zabití“ a autor se „diví, že ji nepřejelo auto“. V pondělí se její výslech dokončil a soudce začal přehrávat videozáznamy.

Žalobce viní 11 lidí z různých druhů korupce v souvislosti se zakázkami ve Středočeském kraji. Soud naplánoval jednání zatím do října a předvolává 78 svědků.