Soud smetl ze stolu miliardovou žalobu Prahy za Průmyslový palác

Průmyslový palác

Průmyslový palác

Obvodní soud pro Prahu 6 smetl ze stolu žalobu hlavního města Prahy o pojistku ve výši 1,2 miliardy korun za vyhořelý Průmyslový palác. Magistrát spor vedl s Českou podnikatelskou pojišťovnou a pojišťovnou Uniqua. Rozhodnutí je nepravomocné, odvolání Prahy má nyní na starosti Městský soud v Praze.

„Teď čekáme, jak městský soud rozhodne,“ sdělila serveru E15.cz ředitelka správy soudu pro Prahu 6 Jana Tůmová. Upřesnila, že žalobu soud zamítl již v červnu. Postup města ve sporu řešili v úterý v utajeném režimu i pražští radní, závěry jednání ale nechtěl primátor Bohuslav Svoboda sdělit. „Soudy v této věci postupují dál. Výsledky by mohly být do půl roku,“ uvedl pouze.

:

Strohá odpověď dorazila také z pojišťovny Uniqua. „Pro rekapitulaci uvádím, že prvoinstanční soud pojišťovny Uniqua a ČPP vyhrály. Protistrana se odvolala. O dalším bude tedy pravděpodobně znovu rozhodovat soud a jeho závěr nelze předjímat,“ konstatovala mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

Dodala, že zúčastněné pojišťovny jsou každopádně připraveny řídit se konečným platným výrokem. Pojišťovny už Praze vyplatily 181 milionů korun.

Spor o pojistku trvá od června 2009, město pouze částku snížilo o zmíněných 181 milionů korun. Během předchozích několika let se pražský magistrát i pojišťovny několikrát setkaly, shodu ale obě strany v mimosoudních jednáních nalézt nedokázaly.

Za požár Průmyslového paláce v roce 2008 nese podle Obvodního soudu pro Prahu 7 zodpovědnost nájemce objektu, společnost Incheba.