Soud snížil agresivnímu řidiči Novákovi trest o 9 let na 6,5 let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Archiv E15

Olomoucký vrchní soud dnes snížil o devět let trest Martinu Novákovi, který vytlačil dodávku s šesti lidmi svým jaguárem na svodidla v Žabovřeské ulici v Brně. Místo 15,5 roku za pokus o vraždu ho poslal do vězení na 6,5 roku za pokus o těžké ublížení na zdraví. Snížení trestu a změnu kvalifikace navrhovala nejen obhajoba, ale i státní zástupce. Dodávka při nehodě havarovala, dva lidé se zranili. Kromě trestu soud muži uložil zákaz řízení na deset let.

Nehoda se stala v srpnu 2013 v Žabovřeské ulici. Obžalovaný řidič jaguaru telefonoval a nereagoval na pohyb kolony ani poté, co jej na to ostatní řidiči upozornili. Následně se dostal do konfliktu s posádkou dodávky. Řidič dodávky stojící jaguar objel a mířil směrem do centra.

V místě, kde se silnice rozšiřuje na dva pruhy, Novák dodávku dojel a vytlačil ji na betonová svodidla. Dva zraněné ze sedmičlenné osádky převezla sanitka do nemocnice. Řidič z místa nehody ujel, policisté Nováka dopadli po několika dnech.

Pokus o vraždu

Novák byl původně obžalován z ublížení na zdraví, za pokus o vraždu jej potrestal až brněnský krajský soud. Obhájce dnes nehodu zlehčoval na úroveň banálního střetu, podle něj šlo o přestupkové jednání, které by měl projednat magistrát. Nováka označil za nemocného člověka trpícího epilepsií, což by měl podle něj vzít soud v potaz.

Překvalifikování trestného činu žádal i státní zástupce, ten však trval na původní navrhované kvalifikaci ublížení na zdraví. Podle soudu jde o zaviněné jednání, neprokázal se však úmysl někoho zavraždit.