Soud uznal Dbalého vinným v kauze zmanipulovaných zakázek

Vladimír Dbalý

Vladimír Dbalý Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Pražský městský soud dnes poslal bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého na devět let do vězení a uložil mu trest propadnutí majetku. Šestice ostatních obžalovaných si má odpykat odnětí svobody v délce od čtyř do osmi let, soudkyně Silvie Slepičková také rozdala citelné peněžité tresty. Verdikt, podle nějž obžalovaní rovněž musí nemocnici uhradit škodu způsobenou zmanipulováním dvou zakázek, není pravomocný.

Dbalého i jeho někdejšího náměstka Michala Toběrného uznal soud vinnými ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, z praní špinavých peněz, z porušování povinnosti při správě cizího majetku a z přijímání úplatků. Zcela se tak ztotožnil s obžalobou. Za tyto činy hrozilo oběma mužům až 12 let za mřížemi. Bývalý primář chirurgie Toběrný má jít do vězení na osm let, k tomu dostal pětimilionový peněžitý trest.

Dbalý s Toběrným podle rozsudku ovlivnili dvě nemocniční zakázky z roku 2009 - tendr na digitalizaci chorobopisů a nákup Leksellova gama nože. Do Dbalého kapsy šly údajně úplatky přesahující 27 milionů korun. Verdikt stanovil, že nemocnice by měla od obžalovaných získat zpátky jako náhradu škody téměř 63 milionů.

V případu digitalizace archivu papírových chorobopisů figuruje vedle Dbalého a Toběrného i Petr Kutil z dceřiné společnosti nemocnice Holte Medical či bývalý ředitel odboru ministerstva zdravotnictví Pavel Kocourek. Podle rozsudku se domluvili, že ovlivní zakázku ve prospěch nastrčené firmy Disol, za niž jednal další obžalovaný Tomáš Kadlec, a že zakázku ve skutečnosti provede subdodavatel za výrazně nižší cenu, než jaká bude oficiálně dohodnuta. Rozdíl mezi částkami pak údajně vyvedli přes společnost dalšího obžalovaného Josefa Veselého.

Kutilovi uložila předsedkyně senátu šest let vězení a čtyřmilionový trest. Na stejnou dobu má jít za mříže Kadlec, který má státu zaplatit 300.000 korun. Kocourek dostal pět let vězení a milionový peněžitý trest, Veselý čtyři roky odnětí svobody a zaplatit má 60.000 korun.

Při nákupu gama nože Dbalý s Toběrným údajně oslovili pouze firmu posledního obžalovaného Jozefa Kalavského, ačkoliv věděli, že nesplňovala podmínky zadávacího řízení. Dvojice lékařů za to podle verdiktu obdržela úplatek ve výši 5,7 milionu korun a částku si rozdělila. Kalavský má být ve vězení pět let a uhradit peněžitý trest ve výši dvou milionů.