Soud: Volba zastupitele na Praze 13 neplatí, komise mu přidala hlasy

Senátní volby 2014

Senátní volby 2014 Zdroj: ctk

Okrsková komise Prahy 13 mu připsala 109 hlasů, on jich ale ve skutečnosti získal jen 11. Volba zastupitele Miroslava Mengera je tak neplatná, rozhodl Městský soud v Praze. Volbu Mengera, který kandidoval za KSČM na devátém místě, napadl přímo zástupce komunistické strany. V Praze 13 vyhrála ODS, městskou část povede spolu s ANO a ČSSD. Komunisté mají dva zastupitele.

„Počet 109 hlasů je tedy nesprávný a neodpovídá předloženým hlasovacím lístkům, tedy počtu hlasů fakticky odevzdaných voliči,“ píše se v usnesení soud. Menger by se tak nestal zastupitelem, „nepřeskočil“ by kolegy na kandidátní listině před sebou. Místo něj mandát získá druhý na kandidátce Luboš Petříček.

„Zjistili jsme, že v jednom volebním okrsku volby neodpovídala situaci. Ostatní kandidáti tolik preferenčních hlasů nedostali,“ řekl Michal Drobílek z Okresního výboru KSČM Praha 5, který žalobu na volby podal. Menger podle něj požádal o vystoupení ze strany.

„Soud považuje za potřebné zdůraznit, že se nezabýval dopadem zjištěné nesprávnosti na celkový výsledek voleb, neboť neplatnost nebyla navrhovatelem namítána,“ píše se dále v usnesení soudu. Před vyřízením žaloby městským soudem se nemůže sejít ustavující zastupitelstvo a zvolit starostu a další členy vedení města.

Volby v Praze 13 vyhrála ODS se ziskem 20,01 procenta hlasů. Druhé skončilo ANO, třetí byla TOP 09. Do zastupitelstva se dostali ještě zástupci stran Zelení a Piráti pro Prahu 13, ČSSD a KSČM. Koalici vytvoří ODS, ANO a ČSSD, starostou bude i nadále David Vodrážka (ODS).