Soud zprostil Lessyho obžaloby ze zneužití pravomoci

Petr Lessy

Petr Lessy Zdroj: CTK

Obvodní soud pro Prahu 7 dnes zprostil obžaloby bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Rozhodnutí není pravomocné. Obžaloba Lessyho viní z pomluvy a zneužití pravomoci, údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi policejního krajského ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Lessy vinu odmítá.

Lessy tvrdí, že informace o Vaňkovi nepocházely od něj, a věří, že za jeho trestním stíháním stála snaha ministra vnitra Jana Kubiceho odvolat ho z funkce.

Podle obžaloby Lessy v září 2011 předal své mluvčí anonym na náměstka Vaňka a pověřil ji, aby dokument poskytla novináři Práva. Následně v rozhovoru pro deník uvedl, že jeden z údajných členů takzvaného Toflova gangu Rudolf Setvák „zametal“ jako pracovník policejní inspekce oznámení na Vaňka. Lessy uvádí, že své mluvčí žádné materiály s pokynem, aby je předala novináři, nedal. Redaktor mu prý s dotazem na Vaňka sám volal.

Policejní inspekce obvinila Lessyho loni v srpnu, Kubice ho okamžitě poté odvolal a po několika hodinách nahradil současným policejním prezidentem Martinem Červíčkem.

Státní zástupce navrhoval uložit Lessymu podmíněný trest odnětí svobody a čtyřletý zákaz činnosti u policie.