Soudce se obává ovlivňování svědků. Poslal Ratha do vazby

David Rath odjíždí od soudu, který rozhodl o uvalení vazby

David Rath odjíždí od soudu, který rozhodl o uvalení vazby Zdroj: ctk

Soudce okresního soudu v Ústí nad Labem poslal do vazby poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD). Uvedla to ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Podle soudu hrozilo, že by Rath mohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti nebo že by mohl utéct. Poslanec čelí obvinění z přijetí sedmimilionového úplatku, v případě odsouzení mu hrozí až dvanáctileté vězení.

Předseda ČSSD a šéf sněmovního mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka se již také seznámil se žádostí policie o vydání středočeského hejtmana Davida Ratha k trestnímu stíhání. Sněmovna by podle něj měla Ratha vydat, měl by odejít z politiky a nechat o případu rozhodnout soud, řekl Sobotka. Mandátový a imunitní výbor chce k případu ve čtvrtek.

Také čtěte:

Rath: Asi mi nebudete věřit, ale v krabici mělo být víno

Rathova kariéra obrazem: populismus i legendární facka

„Domnívám se, že obvinění je natolik závažné, že by David Rath měl z politiky odejít a měl by se hájit. Nelze mu samozřejmě upřít právo na obhajobu jako kterémukoliv jinému občanovi, ale měl by se hájit mimo politiku,“ řekl Sobotka. V Rathově zájmu podle něj je, aby o jeho vině, či nevině rozhodl soud, sněmovna by do věci neměla vstupovat, míní.

„Dnes jsem obálku osobně rozpečetil. Dokumenty jsou k dispozici pro členy mandátového a imunitního výboru, aby si je mohli prostudovat a současně připravuji schůzi mandátového a imunitního výboru na příští úterý v devět hodin,“ řekl Sobotka. Kauza Rath okamžitě vzbudila ohlas i u humoristů.

Prohlédněte si :

Policie v pondělí večer zadržela poslance ČSSD a středočeského hejtmana Ratha a obvinila z přijetí úplatku. Kriminalisté podle krajské státní zástupkyně Lenky Bradáčové dopadli Ratha těsně po činu a našli u něj sedm milionů korun. Soud dnes rozhoduje o tom, zda Rath půjde do vazby. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) vydala ještě v pondělí večer souhlas s odevzdáním poslance soudu. Vycházela z žádosti policie, se kterou se dnes seznámil i Sobotka.