Soukromí lékaři kritizují návrh zákona o neziskových nemocnicích

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Koalice soukromých lékařů kritizuje návrh zákona o neziskových nemocnicích. Podle ní je v rozporu s pravidly hospodářské soutěže a ohrožuje existenci všech nestátních zařízení. Koalice to uvedla ve svém stanovisku k zákonu. Žádá stažení chystané normy. Zákon navrhlo ministerstvo zdravotnictví, do konce října čeká na připomínky. Podle vedení resortu má norma zefektivnit fungování státních nemocnic a umožnit v nich řízení "manažerským způsobem".

Vládní strany v koaliční dohodě uvedly, že přijmou zákon o veřejných neziskových zdravotnických zařízeních, které se mají stát páteří nemocniční sítě. V programovém prohlášení se kabinet pak zavázal, že normu předloží v roce 2015.

Podle návrhu by se v nezisková zařízení mělo od ledna 2017 proměnit devět fakultních a 30 dalších nemocnic a ústavů, které řídí ministerstvo zdravotnictví. Své příjmy budou moci použít jen na svou činnost, poskytovat budou lůžkovou péči. Zdravotní pojišťovny s nimi budou muset uzavřít smlouvu o úhradách. Neziskovým zařízením se bude moci stát i soukromá či krajská nemocnice, musí o to ale požádat. Rozhodne ministerstvo. Počítá se i s daňovým zvýhodněním.

„Návrh zákona de facto zavádí dvě kategorie poskytovatelů. Na jedné straně takzvané neziskové, které významně po všech stránkách zvýhodňuje, na druhé straně ty ostatní, jimž by se zhoršil přístup k financím i smlouvám, ačkoli jejich pacienti rozhodně nejsou druhé kategorie a přístup ke zdravotní péči by měli mít stejný,“ uvedla koalice.

Všeobecný dopad

Podle ní se sice návrh má týkat nemocnic, ale dopadá na veškerou zdravotní péči. „Obecně platí, že v současné době zhruba 30 procent příjmů těchto poskytovatelů je z činnosti ambulantní v nejrůznějších oborech,“ upřesnila koalice.

Vadí jí mimo jiné to, že by neziskové nemocnice měly automaticky dostat smlouvu od pojišťoven. Ostatní poskytovatelé musí podstoupit výběrové řízení. Pokud by nezisková nemocnice byla ve ztrátě, ručil by za to stát, uvedla koalice. Kritizuje i daňová zvýhodnění. Podle zástupců soukromých doktorů je návrh v rozporu s pravidly hospodářské soutěže, ohrožuje existenci nestátních zařízení a je nebezpečný pro stabilitu celého zdravotnického systému.

Manažerský způsob řízení

Podle ministerstva zdravotnictví proměna nemocnic na nezisková zařízení naopak umožní řídit i státní nemocnice „manažerským způsobem“, vedení bude mít za hospodaření odpovědnost. Fungování by mělo být transparentnější a efektivnější, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Dodalo, že se forma příspěvkových organizací přežila a je nutné ji změnit.

O přijetí zákona o neziskových nemocnicích usiloval před lety jako někdejší sociálnědemokratický ministr zdravotnictví i David Rath. Nynější šéf resortu Svatopluk Němeček už dřív řekl, že Rathův návrh neopisuje, protože je zastaralý a měl hlavně bránit privatizaci krajských nemocnic.

Lékaři předepisující, vítejte v slunečných lázních