Soukromí lékaři: Péče o pacienty ohrožena není

Ordinace zubní lékařky, ilustrační foto

Ordinace zubní lékařky, ilustrační foto Zdroj: Libor Nachtman - Sedmicka

Péče o pacienty rozhodně není ohrožena způsobem, jaký prezentuje Česká lékařská komora (ČLK), která mluví o hrozbě uzavírání nemocnic kvůli nedostatku lékařů a sester. Shodli se na tom dnes zástupci Koalice soukromých lékařů (KSL) s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). ČLK prosazuje skokový růst platů v nemocnicích. Podle KSL ale prosté zvýšení platů problémy českého zdravotnictví nevyřeší, nutné jsou systémové změny.

ČLK požaduje, aby platy v nemocnicích rostly každoročně přinejmenším o deset procent. Nemocnicím chybějí lékaři, péči zajišťují na úkor neúměrného počtu přesčasů, varuje komora. Lékaři odcházejí do zahraničí a udržet by je podle ČLK mělo právě zvyšování platů.

Podle soukromých lékařů by se politici měli při řešení věnovat zdravotnictví jako celku, ne jen jedné složce, nemocnicím. KSL hájí zájmy ambulantní péče, sdružuje stomatologickou komoru a organizace ambulantních specialistů, praktických lékařů pro dospělé, děti a dorost a soukromých gynekologů.

S ČLK se shoduje v tom, že práce lékaře je v Česku málo ohodnocena. Proto by se mělo zvýšit ocenění práce lékaře v seznamu zdravotních výkonů, což požaduje také ČLK, případně by se měla zvýšit pravidelná měsíční platba za registrovaného pacienta praktickým lékařům.

Němeček uvedl, že žádné konkrétní navýšení příjmů soukromým lékařům dnes neslíbil. Záleží podle něj na tom, kolik peněz získá ve vládě. Na dotaz ČTK upřesnil, že do připomínkového řízení dá návrh blížící se požadavku zdravotnické tripartity, aby v příštím roce přidal stát za děti, důchodce či nezaměstnané deset miliard korun, nyní dává 63 miliard korun.

Podle ČLK by měl stát přidat 30 miliard. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) řekl, že zdravotníkům požadované zvýšení příjmů přeje, peníze na to ale musejí podle něj najít uvnitř zdravotnictví. Němeček k tomu uvedl, že rezervy systému byly již vyčerpány.

Žádná druh péče nebude mít přednost

Němeček dnes slíbil, že peníze, které pro resort získá, spravedlivě rozdělí. Nebude upřednostňovat žádný druh péče. KSL souhlasí s tím, aby nárůst příjmů lékařů v nemocnicích a privátu byl „proporcionální“.

Soukromí lékaři by více financí uvítali. Jednali dnes s Němečkem také o úhradových mechanismech v roce 2017. Odmítli návrh ČLK, aby tabulkové platy byly i v soukromých zařízeních. Na rozdíl od Němečka prosazují růst spoluúčasti pacientů, zrušení většiny regulačních poplatků považují za chybu.

Pokud je personální situace některých nemocnic opravdu vážná, bylo by podle KSL vhodné zrušit nemocniční ambulance vyjma pohotovostních, příjmových a superspecializovaných. „V naprosté většině regionů ČR by ambulantní zařízení byla schopna péči převzít,“ shodli se soukromí lékaři.