Soul chce posílit obranu proti KLDR, rozšíří svůj raketový program

Soul, Jižní Korea

Soul, Jižní Korea

jihokorejský prezident Mun Če-in
jihokorejský prezident Mun Če-in
jihokorejský Soul
Soul, Jižní Korea
Soul
6
Fotogalerie

Jižní Korea kvůli severokorejské hrozbě zvažuje rozšířit možnosti vlastního programu balistických střel. Jihokorejský prezident Mun Če-in se již dohodl s americkým prezidentem Donaldem Trumpem na revizi dohody, kterou se Soul dobrovolně zavázal nevyvíjet střely s doletem větším než 800 kilometrů. 

Severokorejský vývoj balistických střel a jaderných zbraní vyvolává obavy Soulu, ale také Japonska či Spojených států. Mun proto jednal s Trumpem o možnostech posílení obrany. Bílý dům k tomu uvedl, že Trump vyslovil předběžný souhlas Soulu, aby si mohl za miliony dolarů nakoupit americké vojenské vybavení.

Jižní Korea v roce 2001 přistoupila k Systému kontroly raketových technologií (MTCR), což je neformální dohoda 35 států, která chce bránit šíření balistických raket a střel s plochou dráhou letu. Podle revize z roku 2012 se Soul vzdal vývoje střel, které unesou náklad těžší než 500 kilogramů a které dokážou doletět více než 800 kilometrů. Jižní Korea k nově požadované úpravě ujednání sdělila, že chce zvýšit dosavadní omezení nákladu.

Reuters poznamenal, že Bílý dům dohodu MTCR nezmínil, ale jen uvedl, že prezidenti obou zemí chtějí posílit obrannou spolupráci a také jihokorejské obranné kapacity.